Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našem mačku već par meseci curi iz ušiju tečnost i krv, ne znamo šta da preduzmemo, već smo dosta toga pokušali. Daliborka

O: Kod životinja se javlja nekoliko tipova infekcije uha: otitis externa (upala spoljašnjeg uha), otitis media (upala srednjeg uha) i otitis interna (upala unutarnjeg uha). Većina upala ušiju je ipak lokalizovana na spoljašnjem uhu. Životinja može pokazivati jedan ili čak sve od sledećih simptoma: neprijatan miris iz uha, češanje ili trljanje ušiju ili glave, iscedak iz uha, crvenilo ili otečenost ušnog kanala, tresenje glavom, bol u uhu.

Upale srednjeg uha osim navedenih simptoma za posledicu mogu imati i paralizu živca facialisa što dovodi do otežanog gutanja i spuštenih veđa. Upale unutarašnjeg uha dovode do ispoljavanja navedenih simptoma ali i do gubitka ravnoteže, zabačene glave i sklonosti ka vrtenju u krug. Ovo se događa iz razloga što upala unutrašnjeg uha zahvata i centre za ravnotežu.

Najčešći uzročnici upale uha kod mačke su ušni paraziti. Oni uzrokuju tešku upalu i svrab. Ovaj svrab zna biti ponekad toliko jak da životinja češanjem sebi nanosi rane pa je sluznica uha podložnija sekundarnim bakterijskim ili gljivičnim infekcijama. Ušni parazit živi na površini kože ušnog kanala iako ponekad migrira van kanala na lice i glavu domaćina. Nakon inkubacije od 4 dana ležu se jaja. Iz jajašca se razvija larva koja se hrani ušnim voskom i masnoćom kože oko nedelju dana, a zatim se razvija u protonimfu. Protonimfa se zatim preobražava u deutonimfu koja se pari s odraslim mužjakom. Nakon parenja deutonimfa se razvija ili u ženku ili u mužjaka. Odrasli paraziti u proseku žive 2 meseca hraneći se ušnim voskom i masnoćom kože. Životni ciklus (vreme koje je potrebno da se jajašce razvije u odraslog zrelog parazita za razmnožavanje) traje 3 nedelje.

Osim upale uha uzrokovane ušnim parazitom, svrab i tresenje glavom mogu biti posledica ulaska stranog tela u uho. Svrab može biti i posledica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih materija kod bolesti bubrega ili jetre, promene u sastavu krvi, želudačno - crevnih oboljenja, alergija, primene raznih lekova, iritiranja kože sekretima tela (suze npr.). Alergeni (materije koje uzrokuju alergije) mogu biti: inhalacioni - ulaze kroz sluznicu nosa, nosnih došupljina i bronhija (polen, prašina, prašci, hemikalije...), kontaktni alergeni - biljni i životinjski produkti, te injekcioni alergeni - parenteralni lekovi, buve, komarci...

Potrebno je dodati da svaka upala uha nosi sa sobom i slabiji ili jači simptom bola, pa bismo Vam svakako preporučili da mačku čim pre odvedete veterinaru koji će postaviti dijagnozu, kako bi počeli sa lečenjem. Sami ste napomenuli da ti simptomi traju već nekoliko meseci, pa osim što Vaša mačka celo to vreme pati od bolova, velika je opasnost da su nastale hronične promene na sluznici ušnog kanala trajne, odnosno da Vašoj mački predstoji dugotrajno lečenje.

OZNAKE: