Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačora koji je star 2 godine. Našla sam ga kada je bio mali i udomila ga. Bio je jako mazan i uvek bi hteo da dolazi u krilo. Voleo je da izlazi napolje. Ali posle više meseci on je postao jako plašljiv. Mazio bi se samo kada hoće nešto da jede. Nije smeo da izlazi napolje... Pre je jeo svu hranu za mačke kao i viršle. Sada samo jede suvu hranu i ništa više. Zanima me zbog čega je promenio ponašanje od kad je došao u kuću? Hvala, Ljilja

O: Za početak, moramo promenu ponašanja mačke odvojiti kao moguću posledicu ili simptom neke bolesti, naravno uz pomoć Vašeg veterinara koji raznim

pregledima isključuje određenu bolest ili je dijagnostikuje.

Činjenica je da mnogi ljudi razviju blizak odnos sa svojim ljubimcima smatrajući ih članom porodice i u potpunosti ravnopravnim. Ovakva veza pruža zadovoljstvo i nagradu, kako za vlasnika, tako i za kućnog ljubimca.

Istraživanja su pokazala da i mačke imaju osećaje, a jedan od njih je i tugovanje. Tugovanje u mnogome zavisi individualno od mačke; kod nekih je jedva izraženo dok je kod drugih veoma naglašeno. Mačke su pre svega bića navike, vole i razumeju rutinu. Promena, makar i mala i naizgled beznačajna, dovoljna je da podstakne stres i odbijanje kontakata sa Vama kao svojevrstan protest na nastalo stanje.

Mačke su osetljive i na promene ljudskih osećaja, ponašanja i rutine. Ako ste uznemireni, Vaša mačka na ovo može odgovoriti depresijom i sl.

U proseku, oporavak mace kod ovakvih stanja traje između dve nedelje i šest meseci. Tokom tog perioda mačka treba ponovo da stekne Vaše poverenje i pažnju. Ovo činite vrlo polako, počinjajući sa nuđenjem omiljene poslastice ili nove igračkice da bi podstakli njeno samopouzdanje.

Mačke su socijalna bića, ne vole da budu same, pa će, u svakom slučaju, prihvatiti Vašu pažnju. Budite strpljivi i sigurno će Vam maca vratiti svu Vašu ljubav i pažnju.

Što se tiče ishrane Vaše mace, konzumiranje samo suve hrane ne predstavlja problem i ne može dovesti do promena u zdravstvenom stanju životinje, naprotiv ishrana visokokvalitetnom superpremium hranom u dehidriranom obliku samo može povoljno uticati na opšte stanje Vaše mace, jer je to hrana potpuno izbalansirana prema potrebama Vašeg ljubimca u svim fazama života. U ponudi Pet centra postoji veliki izbor superpremium hrana za mačke od više proizvođača (Hills, Royal Canin, Iams, Alleva, Trainer, Leonardo... ).

OZNAKE: