Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Maca je nekako uspela da se opeče na ringlu. Obično smo dosta oprezni i čekamo da se ohladi ringla pa da je pustimo da se šeta sama u te 2 sobe ali verovatno je neko u žurbi zaboravio da dežura neko vreme dok se ringla ohladi. Sada smo pažljiviji. Maca ima crvenilo na korenu prednja 4 jastučića a po jastučićima ima plikove. Pošto maca užasno stresira kada putuje, da li biste bili tako divni da mi kažete sta mogu da uradim da joj ovo olakšam? Da li mogu da joj namažem neku kremu ili prah koju neće polizati? Za sada je nosim po stanu i povremeno joj stavljam hladne obloge.
Hvala, Marija

O: Opekotine mogu da nastanu kao posledica delovanja hemijskih materija, električne struje i kao u slučaju Vaše mace, kao posledica delovanja toplote. Simptomi mogu biti različiti ali u prvom redu su to crvenilo i otok, a životinja bolno reaguje. Ukoliko je mesto na telu na kome su nastale opekotine prekriveno dlakom, simptomi se mogu videti i na dlaci (dlaka je lošijeg kvaliteta). U zavisnosti od dužine izloženosti, kao i od intenziteta određenog uzroka, promene koje su nastale su različite (stepen opekotine).

Kada nastanu opekotine, prva pomoć se ogleda u ispiranju zahvaćenog dela tela (opekotine) velikom količinom hladne vode. Mogu se stavljati hladne obloge, ali led ne stavljati direktno na kožu, već ga umotati u neku mekšu tkaninu. Obloge je potrebno držati 10-20 minuta.

Ako su opekotine nastale kao posledica dejstva nekih suvih hemijskih materija, potrebno ih je prvo, koliko je to moguće, mehanički otkloniti (iščetkati), odnosno u tom slučaju nastalu opekotinu ne ispirati vodom, jer voda ponekad može da aktivira neke hemijske materije i tako napravi još veću štetu.

Posle ukazane prve pomoći, životinju je potrebno odvesti na veterinarski pregled, jer je najbolje da ih sanira veterinar koji će proceniti stepen oštećenja tkiva od čega zavisi terapija, a takođe će proceniti moguće naknadne komplikacije i infekcije.

Ono što Vi možete koristiti za pospešivanje prirodnog ozdravljenja je VETGOLD krema, koja je obogaćena mineralima Mrtvog Mora, ekstraktima prirodnih ulja i biljaka. Revitalizuje, obezbeđuje vlažnost i ishranjuje ćelije kože, te ih vraća u prirodno stanje. Kremu upotrebljavati 3-4 puta dnevno, izdašno namazati oštećenu kožu. Primenjivati do oporavka.

Ipak, napominjem da u slučaju ozbiljnijeg oštećenja ili eventualnih komplikacija, adekvatnu pomoć može pružiti samo veterinar, na osnovu pregleda i postavljene dijagnoze, pa Vam savetujem da ga svakako posetite.

OZNAKE: