Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U stanu čuvam mače staro oko 3 meseca, dovela sam ga kad je imalo oko mesec dana, i baš lepo napreduje. Dajem mu vitaminčiće koje mu je prepisao veterinar i jede sve što mu dam. Ali imamo jedan mali problem sa noktićima?! Dosta su oštri i njima grebe sve što stigne. Često se desi da se njima zakači za nešto i ne može da se otkači pa počne da mjauče jer ne može samo da se otpetlja. Zanima me, šta bi trebala da uradim u vezi ovog problema, da li smem da joj sečem noktiće i kako, ili vi imate neki predlog? Unapred zahvalna, Jelena

O: Kandže su tvorevine kože koje rastu celog života.

U zavisnosti od njene namene, kandža može biti više ili manje oštra, više ili manje savijena. Mačke su izvorno lovci i shodno tome njihove kandže moraju biti oštre i one se za razliku od drugih kičmenjaka, stalno održavaju oštrim, pa zbog toga maca u kući može stvoriti neprijatnost, ali to je njena priroda.
 
Grebanjem, kačenjem i penjanjem mačka nesvesno oštri kandže i pritom se igra i trenira spretnost. Zato je u odgoju mace veoma važno pripremiti se na takvu vrstu ponašanja i kupiti svu neophodnu opremu.

U ponudi Pet Centra imamo veliki izbor grebalica, različitih veličina, oblika i boja, a namena im je ista: mace tu oštre kandže, imitirajući iste pokrete koje bi pravili i u prirodi, gde bi im stablo služilo toj svrsi.

Postoje preparati koji imaju veoma privlačan miris za mace, pa njihovim nanošenjem uspevamo macu da stimulišemo na igru i da joj grebalicu učinimo privlačnijom, naročito dok je još uvek mače. U našoj ponudi se nalazi veliki izbor ovakvih preparata u obliku spreja ili kapi.

Mačka svakako možete odvesti kod veterinara, mada skraćivanje kandži nema nekog dugotrajnog efekta, jer se priroda pobrine da kroz 2 - 3 nedelje ponovo postanu oštre.

OZNAKE: