Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka stara je 3 godine, koja je rođena sa vidnim deformitetom ali smo našom ljubavlju uspeli to da ispravimo. Nije mogla da stane na prednje noge, nos joj je spljošten, telo pomalo u obliku S i mali i krivi repić. Pomogli smo joj da nogice uspravi, a ostatak tela je i danas nepromenjen. Sad se pojavio nov problem, ona jede, trči, mazi se, ali kad trčkara samo padne i ustane i nastavlja dalje. Zatim, pre je mogla da se popenje na drveni stub, a sad dođe do pola i padne ili skoči, zavisi kako kad. Mačkica je na selu inače vakcinisana i ima redovne obroke. Ne znamo šta da radimo, zato vas molim za pomoć.  
Veliko hvala i pozdrav, Nebojša

O: Koordinacija pokreta je usklađivanje funkcije pojedinih mišića pri izvođenju složenih kretnji.

Poremećaji koordinacije pokreta ili ataksije označavaju nesklad u stepenu i redosledu inervacije određenih skupina mišića, a ogledaju se nesigurnim i nespretnim pokretima, neusklađenom snagom i vremenskim redosledom kontrakcija, a da snaga mišića pri tom nije umanjena. Sposobnost koordinacije pokreta ispitujemo prosuđujući funkciju mišića, duboki senzibilitet i osetljivost vida.

Poremećaj ravnoteže može biti takođe posledica otitisa. Kako se centar za ravnotežu nalazi u unutrašnjem uhu, tako upale spoljašnjeg i srednjeg uha (zbog oticanja sluzokože ušnog kanala i nakupljanja sadržaja u srednjem uhu) dovode do slabije ili jače izraženih poremećaja ravnoteže.

Uzimajući u obzir kliničku sliku koju ste opisali, preporučila bih Vam da mačku hranite hranom Hill's j/d kako bi pozitivno uticali na koštani sistem, a što se tiče gubitka ravnoteže savetujem Vas da veterinar izvrši detaljan klinički pregled kako bi se sa sigurnošću ustanovilo šta je uzrok takvog ponašanja.

OZNAKE: