Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Maca stara 5 godina, sterilisana, nije gojazna, jede, vesela, u dva navrata je dva puta jako zamjaukala i tada sam primetila vodu na ustima. U nedelju dok sam se snašla ona je uginula, bez povraćanja, normalna stolica bez krvi, kad sam je našla bila je modra i pored pokusaja reanimacije nisam uspela da je spasim. Usta su joj bila tamnomodra kao i jezik. Sta moze biti uzrok smrti?


O: Nažalost bez obdukcije teško je bilo šta precizno utvrditi, možemo samo predspostaviti.


Simptomi koje ste primetili kod mačke, naime tamna boja usta i jezika eventulano mogu da ukazuju na zastoj srca i disanja, pogotovo kada nastupi tako naglo.
Isto tako može biti npr. tromb koji je zapušio veći krvni sud, čak i neki tumor koji nije davao kliničke simptome nego odjednom nastaje.
Pored toga moguće je da je došlo do unutrašnjeg krvarenje, koje je iznutra bilo blage naravi, pa se tek kada je došlo do gubitka dosta krvi desilo uginuće. U ovom slučaju životinja isto nije mogla da pokaže kliničke simptome.


Ovi simptomi mogu ukazivati i na trovanje, međutim ukoliko maca ne izlazi i stana, tj. kućna je maca, malo je verovatno da se ovo desilo.
Mišljenja sam da je zbog ovako brze smrti verovatno došlo do srčanog ili plućnog zastoja ili nekog tromba, ali to sa sigurnošću možete znati tek nakon obavljenje odbukcije od strane stručnog lica.


Želimo vam da što pre prebrodite ovaj težak period.

 

OZNAKE: