ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas za stručni savet. Naime, imam mače Maine Coon rase koji neverovatno brzo raste. Juče sam primetio da teško hoda i da ne može baš da skače. Naravno, odmah sam posumnjao na displaziju kukova i svakako cu ga voditi na rentgen. Ukoliko se ustanovi da ima displaziju kukova, da li se može lečiti i ako može na koje načine? Unapred zahvalan. Marko

O: Lečenje displazije kukova zavisi od postavljene dijagnoze. Tako, moguće je primeniti tzv. konzervativne načine: lekovi protiv bolova, hondroprotektori; programi za održavanje normalne telesne težine; kontrolisana telesna aktivnost i fizikalna terapija. Ove metode mogu biti vrlo efikasne u nekim slučajevima. Međutim, konzervativni načini lečenja imaju određena ograničenja pa se često pribegava i hirurškom pristupu u lečenju problema. Postoje dva hirurška pristupa za lečenje displazije kuka: profilaktički zahvati koji imaju svrhu prevencije progresije artritisa i terapeutski zahvati koji imaju svrhu lečenja ili spašavanja artritično promenjenog zgloba kuka.

U hirurškom lečenju postoje četiri glavna zahvata:


- Pektinealna miotomija - seče se mali mišić (m. pectineus) koji vrši pritisak na zglob kuka. Sam zahvat rezultuje očuvanjem funkcije noge i u gotovo 80-90% slučajeva daje odlične rezultate. U slučaju kada su oba zgloba zahvaćena promenama, istovremeno se operišu oba zgloba.
 
- Ekscizijska artroplastika - uklanjanje kuglastog dela zgloba kuka. Ovaj zahvat daje odlične rezultate kod malih rasaa, pogotovo kod onih koji nisu "previše" teški pa nema težeg opterećenja ovog zgloba.
 
- Trostruka osteotomija - zahvat kod kojeg se ciljane  kosti seku na tri mesta oko zgloba kuka. Kost se tada rotira kako bi se dobilo bolje poravnavanje sa glavom bedrene kosti. Ponovno se spaja tako da je funkcija zgloba očuvana bez labavosti i bola. Ovaj zahvat izvodi se samo kod onih životinja kod kojih nema pojave artritičnih promena u zglobu (najčešće mlađe životinje).
 
- veštački kuk - moguće ga je postaviti kao i kod ljudi. Zglob kuka se zamenjuje veštačkim obično napravljenim od plastike ili nehđajućeg čelika, a spaja se sa kostima i bedrenom kosti. Kompletna zamena zgloba kuka tehnički je vrlo zahtevan zahvat i obično je izvode visokospecijalizovani i stručni hirurzi. Ukoliko je izvodi iskusan hirurg uspešnost oporavka iznosi 95%. Ovo je vrlo skup zahvat ali jedini daje dugoročno korišćenje zgloba kuka bez bola i šepanja.

Za jasnu dijagnozu, savetujemo Vam da kontaktirate Vašeg veterinara i dogovorite termin neophodnih pregleda.
 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak