ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nekoliko dana kastrirali smo mačka starog oko 9 meseci. Operacija nije bila uobičajena jer jedan testis još nije bio spušten, ali veterinarka je rekla da će to rešiti bez problema. Kako je morala otvarati abdomen da bi našla testis, mačak ima šavove na stomaku. Odmah sledeći dan primetila sam da je topao i da ima poveću kuglu u području šava iz kojeg je malo curela sukrvica. Veterinarka mu je prepisaladala antibiotik. Stanje se nije popravljalo pa sam se ponovo obratila veterinarki. Kad je veterinarka stisnula kuglu, iz male rupice na kraju šava iscureo je gnoj i sukrvica. Zadnja dva  dana vodim mačka na čišćenje rane i istiskivanje gnoja. Je li moguća daljnja infekcija i je li prema vašem mišljenu potrebno ponovo otvarati abdomen? Brinem se da će šav zarasti, a u telu ostati još gnoja. Inače, mačak je ok, malo nervozan zbog ovratnika i ima apetit.

Unapred zahvaljujem na pomoći, Sofija

O: Svaki proces u telu ljudi i životinja ima svoj tok i trajanje. Infekcije rana nakon operacije su obično izazvane bakterijama roda Streptococcus i Stafilococcus, koje borave u našoj okolini i izazivaju  gnojne upale i apcese.

Apces je novostvorena šupljina u telu ili pod kožom, punjena gnojnim sadržajem, koju je stvorio organizam boreći se protiv patogenog uzročnika - bakterije. Odbrambene ćelije - leukociti se na tom mestu pojačano umnožavaju  u borbi protiv bakterija, a njihovim raspadom nastaje gnoj. Kod takvih gnojnih infekcija je bitno da životinja dobija antibiotsku terapiju koja deluje protiv tih bakterija. Takođe je važno ranu čistiti antisepticima i evakuisati gnojni sadržaj.

Pošto je vaš ljubimac pod kontrolom veterinara, smatram da se ne morate bojati posledica. Sam organizam Vašeg mačka se bori protiv uzročnika infekcije i pokušava ga "izgurati" napolje iz tela. Antibiotik je pomoćno sredstvo koje ubrzava tok procesa i važno je da se terapija odvija po uputstvu veterinara - u propisanoj dozi i trajanju (obično 10 do 14 dana, zavisno od vrste antibiotika). U slučaju da i nakon terapije zaostane nešto gnojnog sadržaja, a rana zaraste, organizam će ga omeđiti i nastaće apces, ali to je uz navedenu terapiju vrlo malo verovatno.

OZNAKE: