Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka je ostavila 3 mačeta u mom dvorištu. Sad su stari 4 meseca. Pre par dana su sva tri mačeta prestala da jedu i samo su ležala i spavala. Pošto im je ustanovljena povišena temperatura, davali smo im po savetu veterinara sirup Panklav i tablete Mebendazola. Jedan mačor je živnuo i počeo da jede, drugi jede ali je još uvek usporen, dok me brine žensko mače. Sva tri mačeta su povraćala dan posle davanja tableta i dok su dva mačora (2,4 kg i 1,7 kg) izgleda ispovraćali gliste, žensko mače je počelo da povraća tečnost obojenu krvlju, pa smo prestali da joj dajemo mebendazol (teška je 1,4 kg, doza 1/3 tablete ujutro i uveče). Nakon toga davali smo im da piju rastvor vode, soli, šećera i sode bikarbone.

Nemaju više povišenu temperaturu. Već tri dana ništa ne jede i ne pije, a sinoć je opet ispovraćala tečnost obojenu krvlju. Danas joj je veterinar dao neki koktel sa vitaminima. Da li možete da mi kažete koliko je ovo ozbiljno, šta se još može učniti i da li se može očekivati da prestane povracanje?
Hvala puno, Miroslav

O: Na žalost, nemoguće je bez kliničkog pregleda životinje reći o kom se oboljenju radi, odnosno postaviti dijagnozu.

S obzirom na navedene simptome i to da su se oni ispoljili kod sva tri mačeta, najverovatnije se radi o virusnom oboljenju mačaka tj. zaraznom enteritisu mačaka (panleukopenija mačaka). To je akutna, veoma kontagiozna virusna bolest, čija inkubacija traje 4 - 10 dana. Klinički znaci su vrlo različiti, od perakutnih koji završavaju naglim uginućem, do blagih. Često oboljevaju mlade ili nevakcinisane životinje.

Najznačajniji simptom je povraćanje tečnosti ili sluzi, što dovodi do prljanja usana i brade, a dah često ima neprijatan zadah. Životinja je izrazito snuždena i brzo se razvija dehidracija. Mačka zauzima veoma često tipičan zguren položaj, pokazuje da je žedna, ali najčešće ne pije. Temperatura se kreće oko 40 - 41°C, a temperaturni skok ubrzo prelazi u subnormalnu temperaturu, kada dolazi do uginuća. Urin je oskudan, intenzivne boje i veoma prodornog mirisa. Ubrzo se razvija i stomatitis, kao i erozije epitela na vrhu jezika, što ukazuje na sekundarne bakterijske i virusne infekcije.

Opšta karakteristika je bledilo vidljivih sluzokoža i krvarenja po telu u obliku većih ili manjih hematoma, kao i  po vidljivim sluzokožama. Krvarenja se javljaju  u svakom tkivu, a  životinje mogu imati krvav proliv ili da povraćaju krv, mogu da krvare na nos ili da mokre krv.

Kod ovakve dijagnoze sprovodi se antibiotska terapija (da bi se sprečile sekundarne bakterijske infekcije), uz nadoknadu tečnosti i elektrolita (kao što je Vaš veterinar već učinio).

OZNAKE: