Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mače staro oko 3 meseca palo je sa trećeg sprata. Mi smo sišli odmah, a ona je uspela nakon toga da se zavuče ispod kola i došla je do nas kada smo je tražili. Kada smo je vratili, ona je hodala malo izgubljeno, kao da je poremetila ravnotežu, sa otvorenim ustima. Nigde nije krvarila. Veterinar je rekao da joj je puls slabiji i da je uznemirena. Dao joj je sedativ i jos par injekcija jedna u stomak, ostale u vrat. Sada spava, i meni se čini da sve bolje diše. Malo kao da je krkljala, ali sada je prestala. Ošamućena je od lekova, ali meni se čini da je disanje mnogo bolje nego pre pola sata. Koje su šanse da bude u redu sve, ponavljam, nije krvarila i stala je na noge, ali ravnoteža joj je poremećena. Plašim se nekog unutrašnjeg krvarenja koje veterinar kaže da ne može da vidi. Šta vi mislite kakve su šanse da mače bude u redu? Hvala unapred, Tijana
O: Građa mačjeg tela potpuno je prilagođena životu lovca. Posebno su pokretljive i stabilne na povišenim pozicijama, a imaju i izuzetne reflekse.

Istraživanja su pokazala da mačke pri padu nikad ne padaju na glavu ili leđa, već uvek zauzimaju položaj u kojem se raširenih nogu spuštaju prema tlu pa se s manjih visina uspešno dočekuju na noge. Ovakav način održavanja tela u željenom položaju zahvaljuju sitnim dlačicama koje su pozicionirane na samom početku slušnog kanala.

Mogućnost amortizacije pada, u svakom slučaju, zavisi od visine, starosti i kondiciji životinje kao i o eventualnim preprekama koje se mogu naći na putanji pada. Kod izrazito mladih ljubimaca, anatomske strukture (kosti i mišići) još nisu dovoljno ojačali kako bi kompenzovali padove i udarce. Stoga i manje traume mogu za posledicu imati ozbiljniju kliničku sliku ili teže poremećaje zdravlja ljubimca.

Mačke koje nemaju teže povrede po pravilu će odmah potrčati, odnosno pobeći s mesta pada i potražiti skrovište, kao i Vaša maca. Takva mesta su najčešće nedostupna vlasnicima i vrlo ih je teško namamiti da izađu.

Međutim, povrede mogu biti brojne i različitog stepena. Stoga je uvek dobro životinju odneti na veterinarski pregled. Neke povrede su uočljive s jasno izraženim znacima dok su neke prikrivene. Skrivene traume koje nastupe pri padu pre svega nose veliku verovatnost manjih oštećenja krvnih nerava kao i svih mekih tkiva ili organa. Ukoliko životinja ne miruje, takva oštećenja čak i nakon nekoliko dana mogu dovesti do jačih unutrašnjih krvarenja ili ruptura oštećenog organa.

Iako se mačka gotovo normalno ponaša, trebalo bi je držati u zatvorenom i pod nadzorom. Ukoliko ne uzima hranu i vodu postoji mogućnost da je prilikom pada ipak zadobila ozbiljnije povrede nosa ili vilice.

Pri svakoj, pa i manjoj, traumi bilo bi dobro životinju odvesti veterinaru.

Iskreno verujem da će sve proći u najboljem redu i da je Vaša maca potrošila tek jedan od svojih "devet mačjih života".

OZNAKE: