Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj mačak (zapravo je uličar, ali jede i spava kod nas u stanu jer trenutno nemamo uslova da ga zadržimo za stalno), nedavno je napunio 2 godine, ima oko 5,5 kg, redovno ga čistim od parazita, ima savršen apetit (jede samo Royal Canin Outdoor i Hair&Skin) i predivnu dlaku, spava oko 14 - 15 h dnevno, nije kastriran.  Brine me što pri disanju stalno koristi stomačne mišiće. Kada se sklupča stomak mu izgleda otečeno, mekan je na dodir,  pod prstima se oseti kao neko cvrčanje, ali ne boli. Poslednja četiri dana ima problema sa disanjem, kao da mu je nešto zapelo u grlu, a teško i mjauče, kao da je promukao, kad jede povremeno mu se vraća hrana i podriguje, ali ga to ne odvraća od jela.

Ponekad, ako zaspi na leđima, otvorena su mu usta i kao da hrče, ali to kratko traje. Disanje je normalno, ni ubrzano ni usporeno. Povremeno se zakašlje, mljacka, ali ne povraća. Nema temperaturu ni proliv, odlično je raspoložen i aktivan. Izvinjavam se ako sam odužila, ali nije mi jednostavno da  ga vodim kod veterinara jer nije baš pitom sa drugim ljudima i plašim se da bi napravio haos.
Hvala unapred, Tamara

O: Normalan broj respiracija kod mačaka iznosi 20 - 30 u minuti i odnosi se na stanje mirovanja ili tokom spavanja životinje.
 
Tokom inspirijuma – udisaja grudni koš se širi, a tokom izdisaja - ekspirijuma grudni koš se skuplja.  Ako se pri disanju mačka služi stomačnim mišićima - abdominalno disanje, ili ako su čujni šumovi koji karakterišu određena patološka stanja, potrebno je izvršiti klinički pregled životinje što pre.

O bolestima koje su vezane za respiratorni trakt možete više pročitati ovde, ovde i ovde.

Promuklost koju ste opisali se može javiti kao posledica laringitisa. Laringitis je najčešće virusne etiologije ali se može komplikovati i bakterijama. Osim promuklosti može se javiti i bol u grlu, oslabljen apetit, otežano gutanje, suvi kašalj, povišena telesna temperatura. Terapija se svodi na preveniranje sekundarnih bakterijskih infekcija i na podršku imunološkom sistemu.

Savetujem Vas da posetite veterinara koji bi na osnovu kliničkog pregleda postavio tačnu dijagnozu i shodno tome prepisao adekvatnu terapiju.

OZNAKE: