Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam malu macu (ženku) koja ima 6,7 meseci, sada kada je mesec parenja ona je imala nagon da izađe i druži se sa mužjacima (kojih je jako mnogo oko moje kuće) nije dolazila da jede ni da pije vodu, i posle drugog dana je došla potpuno iscrpljena, legla je da spava, ali daje znakove da je sve boli, kada je dodirnem kuka, ne pije, ne jede, baš se teško pomera. Vidno je u lošem stanju. Pošto prvi put imam ženku ne znam da li je to normalno da je ostavim ili ipak nekako da je odvedem kod veterinara? Hvala, Anja

O: Mačke počinju polno da sazrevaju između šestog i osmog meseca života. Postoje neke rase mačaka koje polno sazrevaju tek sa dve do tri godine života. Ženke mačaka sazrevaju ranije od mužjaka. Sa polnom zrelošću dolazi do promena u izgledu i ponašanju mačaka. Javlja se jasna vizelna razlika između mužjaka i ženki. Mužjaci postaju krupniji, imaju jak vrat i veću glavu sa masnim jastučićima na obrazima. Ženke su vitkije, imaju uže telo i glavu trouglastog oblika. Mužjaci postaju agresivniji, stalno obeležavaju svoju teritoriju i štite je. Ženke se u fazi teranja mogu udaljiti od kuće i vratiti se za par dana.

Znaci koje mačke pokazuju dok su u teranju su razni. Prvi znak da je mačka blizu teranja je često lizanje vulve. Posle toga su primetne promene u ponašanju. Mačke glasno mjauču, slično plaču bebe. Počinju da traže pažnju, da se maze, prevrću i uvijaju ispred vlasnikovih nogu. Često se trljaju o predmete u kući, spuštaju prednje, a izdižu zadnje noge i savijaju rep u stranu. Ukoliko se mačke u fazi teranja nalaze napolju one će svojim mirisom i glasom dozivati mužjake. Mačke su obično u teranju od pet do deset dana. Nakon toga se ponovo javlja kroz dve do tri nedelje.

Kao što je već napomenuto, mačke postaju polno zrele između šestog i osmog meseca života. Međutim, telesni razvoj u tom periodu nije završen, pa nije preporučljivo da dođe do parenja. Najbolje je sačekati da mačka napuni godinu dana i da prođu prva dva teranja. Međutim, vreme parenja ženke je vrlo relativno. Nekada je iz medicinskih razloga potrebno da se mačka pari ranije, a nekada se na to čeka i duže vreme. U svakom slučaju, najbolje je sačekati da mačka potpuno sazri na polnom, telesnom i emocionalnom nivou, pa je tek onda pustiti da se pari. Preporučljivo je konsultovati se sa veterinarom pre donošenja konačne odluke.

Ženke u fazi estrusa ispuštaju specifičan miris koji privlači mužjake. One svojim mirisom i glasnim mjaukanjem daje znak mužjacima da su spremne za parenje. Često se dešava da se više mužjaka okupi oko jedne ženke. Ona ih najpre drži na odstojanju glasnim frktanjem, dahtanjem i udarcima šapom. Zatim se povlači u bezbednu zonu i prepušta mužjacima borbu za nju. Mačori se odmeravaju i zastrašuju jedni druge svojom nakostrešenošću i veoma glasnim mjaukanjem. Ako se nijedan od njih ne povuče uz priznanje da je slabiji, može doći do opake borbe „prsa u prsa”. Mnogi mužjaci iz tog okršaja izlaze vidno povređeni sa ogrebotinama i ugrizima. Onaj koji pobedi može da se pari sa mačkom. Samo parenje traje par sekundi i završava se tako što ženka zbaci mužjaka sa sebe.

S obzirom da se Vaša mačka nalazi u veoma lošem stanju, odbija hranu i vodu i otežano se kreće smatram da je neophodno da je što pre odvedete na pregled, jer je moguće da duže vreme nije jela i pila vodu, te je iscrpljenom organizmu neophodno nadoknaditi izgubljeno putem infuzije i dodatne terapije ukoliko je potrebna.

 

OZNAKE: