aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Bliži se okot moje Belle pa imam nekoliko pitanja. U 8 mjesecu je bila skotna i okotila mrtvog mačića jer nije imala pravilne trudove. Mačić je izašao na pola i dalje nije mala trudove. Zanima me da li bi bilo dobro da imam u pripravnosti injekciju dripa pa ako se ponovi situacija da joj dam. Zanima me kako se te injekcije zovu , te kako se daju i u kolikoj dozi pošto mačka ima 2,8kg??? Unaprijed se zahvaljujem!!! Dubravko


O: Porođaj mačaka obično prolazi bez komplikacija. U slučaju kada se kontrakcije javljaju na svakih 30 sekundi porođaj je vrlo blizu. Sa pojavom kontrakcija, povećava se i frekvencija disanja. Cervix (grlić materice) se skraćuje, postepeno se otvara, kontrakcije postaju sve duže i jače, a otapanjem sluzavog čepa koji je zatvarao cervix, pojavljuje se krvava sluz.


Porođaj započinje prvim trudom, dolazi do otvaranja cervixa - stadijum otvaranja traje 8 sati i završava potpunim otvaranjem, a ubrzo zatim nastaje istiskivanje ploda.

Sa mačićem izlaze i plodne ovojnice, koje mačka poliže i proguta i stimuliše mačiće da samostalno udahnu vazduh. Sledećim kontrakcijama izlazi posteljica koju će mačka, pošto pregrize pupčanu vrpcu, pojesti.

Ukoliko se javi komplikacija prilikom porođaja o kojoj ste pisali neophodno je da odmah pozovete veterinara koji će ispratiti porođaj i preuzeti sve neophodne intervencije (akuširanje, carski rez).


Davanje injekcija - oksitocina nije moguće  od strane vlasnika iz razloga što se taj medicinski injekcioni preparat ne možete kupiti u veterinarskim apotekama, jer je prodaja injekcionih preparata u veterinarskim apotekama (prema Zakonu o veterinarsvu) zabranjena.


Drugi razlog zašto nije preporučljivo da sami dajete injekcije je to što nije svaka komplikacija porođaja vezana za oksitocin pa mišljenja sam da je u svakom slučaju svrsishodnije potražiti stručnu pomoć veterinara.   


Vrlo je važna ishrana mačke kako za vreme graviditeta, tako i za vreme laktacije. Mačku je preporučljivo hraniti jednom od premium ili super premium hrana za mačke, iz linije Alleva, Trainer, Hill's, Eukanuba, Royal Canin, a hrana mora biti uvek dostupna. Ovakva hrana podmiruje energetske potrebe mačke tokom graviditeta i laktacije.

OZNAKE: