Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me u kom uzrastu je najbolje kastrirati mačora.
Hvala,
Mirko

O: Mačori polno sazrevaju u uzrastu od 5-9 meseci. Kastracijom mačora nestaju u potpunosti ili se gube nagoni koji su jače izraženi kod ne kastriranih životinja, a to su: agresija prema drugim životinjama, karakteristično obeležavanje teritorije, pronalaženje partnera. Preporučuje se da se kastracija vrši što ranije i to upravo u periodu polnog sazrevanja.

Rezultat kastracije može biti samo jedan, a to je duži i zdraviji život, u odnosu na reproduktivno aktivne životinje, jer se energija koju bi mačak potrošio na pronalaženje partnera preusmerava na čoveka i odnos sa njim.

Postoji mišljenje da kastrirane životinje postaju debele, lenje ili depresivne. Međutim one takve postaju zbog preteranog hranjenja, smanjenog kretanja i igre, a ne zbog same kastracije.

Kastracija je danas rutinska operacija koja se obavlja gotovo u svakoj veterinarskoj ambulanti. Pre operacije mačak mora da gladuje 12 sati, a operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Posle operacije, čim se probudi, mačak može da ide kući. Vrlo je važno da se životinji posle operacije obezbedi mir i tišina, tako da se ona oseća sigurnije kao i da bi se što je više moguće smanjio stres kod životinje.

Kastrirane životinje postaju mirnije, a kastracija za posledicu ima sklonost ka pojavi prekomerne težine, naročito ako jedu istu količinu hrane kao i pre. Kao posledica gojaznosti mogu nastati i neka oboljenja (diabetes mellitus - poremećaj u metabolizmu glukoze, problemi sa jetrom, bolesti srca, zglobova). Zbog toga je potrebno dnevni unos kalorija prilagoditi težini mačke, odnosno trebalo bi ih hraniti hranom niže energetske vrednosti.

Osim toga, kastrirani mačori su skloni nastanku mokraćnog kamenja jer ređe piju vodu i manje mokre pa je mokraća više koncentrovana i stvaraju se povoljni uslovi za njihov nastanak.

Zbog  toga veoma je važno pravilna ishrana kastriranih mačora. Kod nas u Pet centru možete kupiti hranu za kastrirane mačore (Royal canin –Young male), koja osigurava održavanje optimalne telesne težine, kao i uslove u mokraćnom traktu koji sprečavaju formiranje mokraćnog kamenja.

OZNAKE: