aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Primetio sam skoro kod moje mace da joj je vrh levog očnjaka polomljen. Jede samo kitten superpremium hranu, (iako je starija od godinu dana), nju najviše voli, tako da ne znam kako se to dogodilo, pošto su granule zaista male, a i živi isključivo u kući. Takođe, primetio sam da ona nema problem pri jelu, i da joj je odlomljen samo vrh očnjaka, nije zakačen živac. Da li je ovo ozbiljno ili može postati ozbiljno? Hvala vam na odgovoru. Zoran

O: Promene na očnjaku koje ste opisali ne bi trebalo da prave maci ozbiljnije probleme s obzirom da se uzimanje hrane odvija nesmetano, da nije prisutan bol.  Malo je verovatno da je maca polomila očnjak uzimajući hranu. Kod mačaka se ovo često dešava usled pada.  

Ukoliko nije prisutan bol  i ne primećuje se sitna tačkica crvene ili tamne boje, najverovatnije nije došlo do otvaranja zubnog kanala.

Otvoreni zubni kanal predstavlja potencijalna vrata infekcije sa posledicama abscediranja i fistuliranja, pa stoga je neophodno da se otvoreni zubni kanal odmah zatvori.
 
Ukoliko nije otvoren zubni kanal i polomljen je samo vrh krune problem je samo estetski.

OZNAKE: