mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 4 meseca staru mačku, usvojenu sa ulice pre dva meseca, koja neprekidno napada sobne biljke, izbacuje zemlju, grize i čupa. Zasadila sam joj mačju travu, međutim ona za nju nije ni malo zainteresovana. To uglavnom radi kada je sama, a moja pretpostavka je da se sveti jer ne voli da bude sama, što je nemoguće sprečiti. Takođe, prskanje vodom kao moguća kazna ne dolazi u obzir jer još uvek lečimo macu od gljivica na nosu. Čula sam da je jedno od mogućih rešenja pokrivanje zemlje u saksijama aluminijumskom folijom i prskanje biljaka ''No Chew'' sprej. Molim vas za savet kako da postupim u ovoj situaciji i da li je ovaj sprej na bilo koji način štetan za biljke. Hvala unapred na odgovoru, Marija


P: Poznato je da mačke rado jedu travu, jer im ona pomaže da se reše dlaka koje su im se nakupile u želucu, ali i da dođu do nekih vitamina. U nedostatku trave, mačke često znaju da se posluže sobnim biljkama ili cvećem, što može biti i te kako veliki problem jer one nisu u stanju da razlikuju koje su biljke "jestive" a koje škodljive, odnosno otrovne.

Pomenuti sprej nemamo u ponudi, tako da Vam ne mogu reći da li je toksičan za biljke ili ne. Repelent u spreju koji mi imamo u ponudi, prska se po delovima koje želimo da zaštitimo i odnosi se na sve loše navike (grebanje, grickanje, vršenje nužde), a na deklaraciji je naglašeno da nije toksičan za ljude, životinje i biljke.

Postoji dugačak spisak otrovnih biljaka, što sobnih, što onih koje rastu napolju. Neke od njih deluju samo iritirajuće, prouzrokuju pojačano lučenje pljuvačke ili povraćanje i proliv, dok su druge veoma toksične.


Dajem vam spisak najčešćih biljaka koje možemo sresti u našim domovima, ali i oko nas:


AMARILIS - cela biljka otrovna. Simptomi trovanja kod mačaka: anoreksija, depresija, dijareja, slinjenje, stomačne tegobe, drhtavica i povraćanje.


ALOJA VERA - otrovni listovi. Simptomi trovanja: anoreksija, depresija, dijareja, drhtavica, promenjena boja urina i povraćanje.

DRVO JABUKE - otrovni stablo, lišće i seme. Simptomi trovanja: proširene zenice, upaljene i crvene sluznice, problemi sa disanjem, stanje šoka.

DRVO BRESKVE - otrovno stablo, lišće i seme. Simptomi trovanja: proširene zenice, upaljene i crvene sluznice, problemi sa disanjem, stanje šoka.


BEGONIJA - otrovan koren. Simptomi trovanja: otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.


BELI BOR (novogodišnja i božićna jelka) - iglice su otrovne. Simptomi trovanja: stomačne tegobe, anoreksija, depresija i povraćanje.

HRIZANTEMA - cela biljka je otrovna. Simptomi trovanja: dijareja, slinjenje, iritacije na koži, nestabilan hod i povraćanje.

NARCIS - lukovica, lišće i cvet. Simptomi trovanja: konvulzije, dijareja, preterano lučenje pljuvačke, nizak krvni pritisak, nepravilan srčani ritam, drhtavica i povraćanje.

DIFENBAHIJA - cela biljka otrovna. Simptomi trovanja: otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.


LJILJAN - cela biljka otrovna. Simptomi trovanja: otkazivanje bubrega.

FILADENDRON - cela biljka otrovna. Simptomi trovanja: otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.


RODODENDRON - cela biljka otrovna. Simptomi trovanja: depresija, dijareja, slinjenje, paraliza zadnjih nogu, gubitak apetita, povraćanje, srčane smetnje, opšta slabost, koma pa čak i smrt.


LALA - cela biljka otrovna, naročito lukovica. Simptomi trovanja: depresija, dijareja, slinjenje i povraćanje.


HAJDUČKA TRAVA - cela biljka otrovna. Simptomi trovanja : anoreksija, depresija, slinjenje i povraćanje.


KLEKA - svi delovi biljke otrovni, osim bobice. Simptomi trovanja: otežano disanje, napadi, drhtavica pa čak i smrt.

Otrovnost biljaka varira od vrste do vrste, a stepen trovanja zavisi i od količini unešenog otrova u organizam.

Trovanje može nastupiti u tri oblika:

1.otrov deluje odmah i daje spontanu reakciju;
2. deluje kao alergen i reakcija je vidljiva kasnije;
3. deluje traumatski - izaziva trajna oštećenja jetre i bubrega.

Svakako bi trebalo da na sve moguće načine, sprečite macu da prilazi biljkama, kako zbog štete koju nanosi, tako i zbog moguće intoksikacije.

OZNAKE: