aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kuju staru godinu i po dana. Sterilisali smo je pre 20ak dana i dobro se oporavila. Međutim dan pošto je skinula konce neko je na nju verovatno prosuo kreozan jer je sva bila žuta, dva dana se borila i veterinar je uspeo da je spase. Sada je srećom dobro, ali je puna energije i pomalo agresivna, kao da se igra, ali poznajući je od ranije, taj način igre je agresivniji, griže za šake i stopala, ne tako jako već kao opomenu. Da li je moguće da je taj otrov ostavio neke posledice na nju, jer sam čitala da može ostaviti posledice na mozak? Ona je inače pas koji je jako voljen, jer smo je našli na ulici kao štene i udomili u našoj kuci, nikada se nije od nas odvajala. Da napomenem da je mešanac. Unapred Vam hvala, Marija


O: Kreozan po hemijskoj strukturi spada u grupu dinitrofeno¬la. Žute je boje. Efikasan je kao pesticid ali se odlikuje i veoma visokim toksičnim delo¬vanjem na čoveka i domaće životinje jer spada u - prvu grupu otrova, a mehanizam dejstva se svodi na  sprečavanje pretvaranja metaboličke energije u ATP - organsko jedinjenje koje u organizmu normalno  "čuva" energiju.

Životinje i ljudi ga u organizam mogu uneti preko kože, udisanjem i  gutanjem, što znači da se pas najčešće otruje, a da nije pojeo već samo dotakao ili pomirisao otrov.

Veoma mala količina otrova može izazvati veoma ozbiljne posledice.


Simptomi su: hipertermija - povišena temperatura preko 40°C, dahtanje, povraćanje i  pojačano lučenje pljuvačke - hipersalivacija, malaksalost.  Kod trovanja  furadanom se pojavljuje i dijareja  sa grčevima kao i grčevi mišića i nekoordinisano kretanje. Veoma često ova intoksikacija se završava smrtnim ishodom.


Ovaj otrov deluje posredno na centar za termoregulaciju, pa promenjeno ponašanje Vašeg psa ne bi trebalo da je direktna posledica dejstva otrova. Moguće je da poremećaj opšteg zdravstvenog stanja uzrokuje i poremećaj ponašanja, ali potpunim izlečenjem nestali bi i ovi simptomi promenjenog ponašanja.


Savetujem Vas da pas još uvek bude pod kontrolom veterinara kako bi se možda još nekom infuzijom otrov što pre izmetabolisao i izbacio iz organizma.

OZNAKE: