Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Sijamska mačka je juče imala drugo koćenje i sve je prošlo u redu, ali me interesuje zašto svaki dan menja  mesto mačićima? Unapred hvala. Mirko


O: Majčinski instinkt mačke bazira se na emocionalnoj zrelosti, genetici i iskustvu koje je mačka imala sa svojom majkom. Ne postoji veći oblik agresije od onoga kada mačka brani svoje leglo, ona neće samo uplašiti, već će okrutno braniti svoje mačiće. Ubrzo posle porođaja, njen prvi instinkt je da leglo drži na okupu i čuva od opasnosti.

Mačka često posle nekoliko dana premešta svoje mlade na drugo mesto, prenosi ih jednog po jednog, držeći ih za kožni nabor na vratu. Mačka na taj način traži neko mirno, dovoljno skriveno mesto. Razlog prečestog premeštanja mačića može da bude i Vaša preterana aktivnost oko legla (mačića), tako da mačiće ne treba dirati, jer i to može da smeta mački.
 
Vrlo je bitna ishrana mačke za vreme laktacije. Mačku hranite jednom od super premium hrana za mačiće, gravidne mačke i mačke u laktaciji, iz linije Hill's, Eukanuba, Royal Canin, a hrana mora da bude dostupna ad libitum (jede koliko hoće). Ovakva hrana podmiruje energetske potrebe mačke u laktaciji.

OZNAKE: