Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad


P: Jako ste mi lepo objasnili sve u prethodnom odgovoru. Hvala Vam na tome. Što se tiče buva, u pravu ste, pošto on ne izlazi napolje, buve je dobio od ženke, koju smo pokušali da parimo sa njim. Stavila sam mu oglicu, protiv buva, tada su se rane i pojavile. Na preporuku veterinara, stavili smo mu frontlajn, ali nije delovala. Ponovili smo sa još jednom ampulom, sada mislim da buva nema. On se češka, ali ja ih ne nalazim na njemu. Toliko sam potrešena jer antibiotici ne deluju, od injekcija, rane zarastu, povuku se, ali čim prekinemo sa injekcijama, posle dva dana pojave se mnoštvo oko vrata. Stalno se češka i raskrvari ih. Kupala sam ga sinoć i primetila da mu je vrat jako vruć u odnosu na telo. Verovatno jer je upaljeno mesto. Jako je miran poslednjih dana i nezainteresovan ni za šta. Inače je jako hiperaktivan i veseo, pa sam zabrinuta. Isprimao je injekcije, skoro mesec dana, po dve su mu davali ali više ne dozvoljava, jako je agresivan, kada pokuša veterinar da ga ubocka. Toliko mi je žao više da ga mučimo injekcijama. Izvinite što sam ovoliko opširno pisala, što Vas gnjavim, ali toliko sam zabrinuta za njega, morala sam da se obratim nekome za pomoć. Recite mi jel on ne može da ugine od tih rana? Koliko je to zaista opasno za njega? Marinela

O: Stanje koje ste opisali je iritantno i bolno za Vašeg mačora ali od samih rana na koži on ne može da ugine. Ipak ako proces dugo traje, ako se životnja ne leči i rane nastave da se šire i komplikuju, mačka može da izgubi apetit, da postane apatična i nervozna, a to može i životno da je ugrozi.

S obzirom da mačak još uvek ima probleme sa ranama indikovano je da i dalje bude na antibiotskoj terapiji. Osim injekcija, maci veterinar može da prepiše i tablete pa i antibiotski sirup, što je manje traumatično za životinju. Antibiotska terapija kod kožnih bolesti može da potraje i 6-8 nedelja, pa i duže.
 
Zaštitu protiv buva sprovodite redovno na mesečnom nivou, kako bi sprečili bilo kakvu mogućnost reinfestacije buvama, jer očigledno postoji jaka alergijska reakcija kod Vašeg ljubimca na njihovu pljuvačku.


Postoji i niz preparata na našem tržištu koji se koriste kao dodaci terapiji alergijskog dermatitisa, a nisu invazivni za životinju.


Preporučujem Vam Derm-Caps kapsule proizvođača Canina koje su upravo namenjene životinjama koje imaju problem sa dlakom, kožom, alergijama, ekcemima i dermatitisom. U pitanju je ulje noćurka i riblje ulje koje je u mali kapsulama i lako se aplikuju.
 
Takođe postoje i različiti preparati za zasušivanje rana u vidu spreja: Dermocool sprej (Virbac), antibiotski Engemicin sprej, ili sprej na bazi aluminijuma za brže zarastanje rana Alu-farm sprej. Postoje i preparati u vidu gela kao što je Skingel (ICF) ili u vidu masti kao što je Mumivet mast. Ovi preparati štite ranu, deluju antibakterijski i antiseptično, te na taj način saniraju rane i ubrzavaju njhovo zarastanje.


S obzirom da postoje različiti preparati i dodaci ishrani, uz  promenu ishrane i redovnog tretmana protiv buva Vaš mačak može uspešno da se izleči, i ne bi trebalo da bude životno ugrožen.
 

OZNAKE: