Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo mačku staru dve godine i trebamo da je sterilišemo za nedelju dana. Zanima me kako će ići sam oporavak nakon sterilizacije i da li mogu da se jave izvesni problemi nakon toga? Ne želim da paničim već da znam koje su pojave normalne kod sterilizacije i u kom slučaju treba da se obratim veterinaru za pomoć. Molim vas za što brži odgovor! Pozdrav, Vanja.
O: O samom postupku sterilizacije preporučujem Vam da se prethodno informišete u tekstu koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., koji glasi Sterilizacija odrasle mačke, a o prednostima u Prednosti sterilizacije.

Sterilizacija bez obzira što predstavlja rutinsku operaciju sa sobom nosi određene opasnosti i kompikacije. Postoperaciona ventralna hernija kod mačaka jedna je od komplikacija sterilizacije, međutim daleko je češća upala potrbušnice. Naime, tokom operativnog zahvata dešava se da bakterije uđu u trbušnu šupljinu što dovodi do infekcije. Ovo stanje se ispoljava visokom temperaturom, povraćanjem, napetim stomakom, a nastupa obično 48 sati nakon operacije.

Sledeća najčešća komplikaca je otvaranje uglova rane. Nastaje prekomernim lizanjem operacionog reza pa mehaničkim popuštanjem postavljenih šavova. Za zaštitu rane preporuča se tzv. elizabetanski okovratnik. Radi se o plastičnom okovratniku koji izgledom najviše podseća na satelitsku antenu. Okovratnik sprečava lizanje rane, a rana dodatno može da se zaštiti kompresom učvršćenom mrežicom preko zadnjeg dela tela.

Hernija najčešće predstavlja uvrnuće trbušnih zidova kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvara nova šupljina koja može biti ispunjena delovima creva, delom nekog od trbušnih organa ili komadićem masnog tkiva. Tokom operativnog zahvata tkiva su izložena iritaciji i naprezanju pa jednostavno dolazi do popuštanja zida usled pritiska trbušnih organa. Najveći problem zdravlju predstavlja činjenica se u hernijalnu vrećicu mogu spustiti i delovi creva što predstavlja komplikaciju opasnu po život.

Takođe, organizam mladih životinja je mnogo otporniji i sposobniji za regeneraciju od odraslih mačaka, a uz adekvatnu veterinarsku brigu i postoperativnu njegu rizik za komplikacije je zaista minimalan. Dodatne informacije o rizicima kod sterilizacije pisali smo u tekstu Rizici kod sterilizacije.

Međutim, osim hernije slične promene mogu nastati i kao reakcija organizma na materijal konca (strana materija). Naime, organizam stvara obrambene ćelije, popraćeno tkivnom tečnošću koja se sakuplja na mestu stranog tela i stvara dojam fluktuirajuće vrećice. Kako su konci kojima se zbrinjava rana biorazgradivi, a u zavisnosti o kakvom se tkivu radi, ostaju celoviti i do 6 nedelja (tetivaste i ligamentozne strukture), a neki i nekoliko meseci. Tkivne tečnosti razgrađuju strukturu konca dok organizam u potpunosti ne apsorbuje materijal konca, a za to vreme dolazi do zarastanja tkiva na mestu reza. Zbog toga je moguće jednostavno sakupljanje tkivne tečnosti usled slabije drenaže u tkivima na mestu operacionog reza. Često se iz ovog razloga rez u potpunosti ne zatvara, već se ostavlja manji (nekoliko mm) otvor na koži, kako bi se sprečilo sakupljanje tečnosti.

Kod uspešnog oporavka neophodno je prvih sedam dana maci omogućiti mir i tišinu. Zatim, potrebno je obraćati pažnju na ranu i voditi računa da maca ne liže ranu, kako bi rana što pre zarasla i onemogućiti joj skakanje i naprezanje. Bilo bi jako dobro kod oporavka da se nekoliko dana hrani specijalnom medicinskom hranom za kvalitetniji i brži oporavak.

Iako se mačka nakon sterilizacije čini neaktivnom, njene energetske potrebe su znatno povećane. Ako je energija nedostupna iz hrane, maca će je nadoknaditi razgradnjom vlastitog tkiva. Nažalost, postoperativno se kod mačaka smanjuje apetit. Vrlo je važna količina belančevina u hrani kako bi rana što brže zacelila. Rani unos odgovarajućih količina hranjivih materija je od velike važnosti za poboljšanje odgovora organizma tokom oporavka.

U apotekama Pet Centra možete kupiti medicinsku hranu za oporavak i to:

- Royal Canin Convalescence s/o support kao vlažna hrana u konzerviranom obliku.
- Farmina Convalescence granule za oporavak.

Ove medicinskih hrana je izuzetno ukusna i visokoenergetska, sadrži lako svarljive proteinime kombinovane s povećanim količinama aminokiselina, vitamina, omega-3 kiselinama i mineralima, kako bi se održao imunološki sistem i sprečila mogućnost komplikacija tokom oporavka. Sledite uputstva proizvođača o količini hrane koja zadovoljava dnevne potrebe za hranjivim materijama prema telesnoj težini i starosti mace, a kroz 5-6 meseci možete Vašim ljubimicama ponuditi hranu za sterilizisane mace (Brit Care Missy for Sterilised, Trainer Sterilised Fresh, Royal Canin Sterilised Appetite Control, Royal Canin briketi za mačke Sterilised, Pro Plan Briketi za mačke Adult Sterilised, Carnilove Sterilised…).

OZNAKE: