Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Sterilisala sam mačku pre 7 dana, u početku je sve bilo dobro, ali se pojavila neka oteklina oko rane, malo je tvrdo na dodir, zanima me šta to može da bude? A juče je opet dobila teranje. Pričala sam sa veterinarom i rekao je da je to dok se organizam ne očisti od hormona, i da će to biti samo sad. Zanima me vaše stručno mišljenje? Pozdrav, Aida
O: Oteklina koju pominjete da ste primetili kod Vaše mačke verovatno je hernija, koja se najčešće javlja nakon sterilizacija mačaka.

O herniji i komplikacijama nakon sterilizacije mačaka možete pročitati u prethodno objavljenim tekstovima na ovu temu: Komplikacije kod sterilizacije mačke i Hernija.

Mačke se u vreme teranja specifično oglašavaju, nemirne su, posebno su mazne, umiljavaju se uvijanjem leđa, trljaju glavom i vratom i zauzimaju karakterističan stav za parenje (rep pomeren u stranu), a stidnica je otečena. Do ovulacije kod mačaka ne dolazi spontano, već je ona indukovana koitusom.

Ne znam da li ste primetili nešto od ovih specifičnih promena u ponašaju, ali simptomi teranja kod kastriranih mačaka se mogu javiti u tri slučaja: ukoliko komadić tkiva jajnika nije uklonjen prilikom hirurškog zahvata (nekada je dovoljno da je ostalo svega nekoliko ćelija), zatim da postoji akcesorni jajnik i treći slučaj je da postoji ektopično tkivo jajnika (van jajnika) odnosno diseminirane jajne ćelije. Simptomi teranja kod sterilisane mace mogu se javiti nakon nekoliko dana, nedelja do nekoliko godina nakon kastracije životinje.

Kako se danas uglavnom radi ovarihisterektomija (uklanjaju se jajnici i materica), naravno ne može doći do graviditeta, ali ako je takvo tkivo u funkciji i proizvodi hormone znakovi estrusa će se nastaviti. Svakako Vam savetujem da razgovarate sa svojim veterinarom ukoliko maca zaista ima teranje, kako biste zajednički odlučili o sledećim koracima.

 

OZNAKE: