Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li ima neko sredstvo ili šampon za macu, jer smo čitali na netu da mace mogu da budu nosioci nekih parazita ili čega već. Macu smo pokupili sa ulice i kod nas je mesec ipo dana. Macu smo 2 puta kupali očistili od glisti. Maca je radosna i igra se, nema pečate po telu i nije joj nigde opala dlaka. Jedini je problem što se meni i devojci pojavili pečati po telu tj, 2.3 pečata kao neka gljivična infekcija. Takođe smo videli na netu da postoji neki šampon sa kojim treba da se okupa mačka 2 puta u toku 3 nedelje i onda je kao sigurno očišćena. Pozdrav i hvala, Saša

О: Microsporum i Trichophyton su dva od mnogo rodova gljivica koji mogu izazvati kožno oboljenje kako kod pasa i mačaka, tako i kod čoveka. Dermatofit koji najčešće napada pse i mačke je Microsporum. To je zoofilni dermatofit, koji se prilagodio životu na životinjama, u ovom slučaju na psima i mačkama, a nazivamo ga Microsporum canis. Antropofilni dermatofit Microsporum audouinii prilagođen je životu na ljudima i ne ugrožava kućne ljubimce.

Najveći problem javlja se kod infekcija pasa i mačaka s gljivicom Microsporum canis jer ona uzrokuje infekciju i kod ljudi, iako je u principu prilagođena životinjama. Oboljenja uzrokovana ovim gljivicama češća su u klimatski toplijim i vlažnijim područjima, tako da njihovo javljanje možemo smatrati sezonskim, iako su u gradskim sredinama, te u klimi kao što je naša, prisutne cele godinu, s približno jednakim intenzitetom.

Kada je životinja (ili čovek) izložena dermatofitima, do infekcije može i ne mora doći. Mlade životinje (kao i deca) osetljivije su na infekciju od odraslih.

Više o dermatofitima možete pročitati u okviru prethodnog odgovora koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med. „Gljivična oboljenja (dermatofitoza)“.

U razvoju infekcije važnu ulogu igraju lokalni faktori kao što su oštećenje kože, obim produkcije loja i znoja,odnosno individualna odbrambena moć organizma, odnosno njegov imunitet.

Mikrosporoza se širi kontaktno, preko češljeva, četki ili makaza za šišanje, pa se pribor za uređivanje kućnih ljubimaca, kao i u veterinarskim ambulantama, obavezno sterilizira. Naizgled zdrave mačke mogu biti nosioci dermatofita pa mogu širiti infekciju, ali samo kratko razdoblje od nekoliko dana. Potencijalno najopasniji raznosač dermatofita su mace s minimalnim lezijama - jednom ili dve male promene bez dlake. Microsporum uzročnik je mikrosporoze koji se najčešće izoluje kod mačaka, a njegov zoonotski potencijal je veliki, jer u domaćinstvima u kojima živi inficirana mačka, u velikom broju slučajeva zarazi se barem jedan član porodice.

O mikrosporozi pisali smo u prethodnim odgovorima „Dijagnostikovanje i lečenje mikrosporoze“ i „Mikrosporoza“.

Lezije koje se u slučaju infekcije javljaju na koži izgledaju kao okrugli, crveni ili sivi pečati bez dlake, a javljaju se obično na glavi ili nogama. To je klasična promena koja nastaje kod mikrosporoze, a u dijametru obično ima od 1 do 4 cm. Ukoliko su lezije minimalne, obično se leči lokalno šamponima i losionima, a kod jače infekcije lečimo sistemskim lekovima koje vlasnik daje životinji u obliku tableta. I u jednom i drugom slučaju se radi o antimikoticima.


Savetujem Vam da potražite savet lekara, odnosno Vašeg veterinara kada se radi o dijagnostici i terapiji bolesti kod Vašeg ljubimca.

OZNAKE: