Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Maca je dobila upalu mlečnih žlezda. Dajemo joj aminocilin sirup dva puta na dan i masiramo joj grudi takodje dva puta dnevno sa kremom. Grudvice se povlače ali sporo. Da li treba da se sprovede neka jača terapija? Hvala. Dragana

O: Zapaljenje mlečne žlezde ili mastitis, može da nastane  različitim putem: najčešći put infekcije je kada mikroorganizmi prodiru kroz sisni kanal, zatim putem krvi - hematogeno, kao i limfogenim putem preko povređene kože mlečne žlezde. Neki spoljašnji i unutrašnji faktori se smatraju predisponirajućim za nastanak mastitisa. 

To su higijena, oblik mlečne žlezde, povrede sisa, bolesti kože i mlečne žlezde, kao i uopšteno slaba kondicija i zdravstveno stanje životinje, nekvalitetna i neizbalansirana ishrana. Prouzrokovači mastitisa su u najvećem broju slučajeva bakterije. Zapaljenje mlečne žlezde je reakcija organizma na mikroorganizme koji kada uđu u mlečnu žlezdu, razmnožavaju se  i dovode do oštećenja tkiva koje se od mikroorganizama brani zapaljenskom reakcijom. U žlezdanom parenhimu i kanalićima, toksini mikroorganizama dovode do oštećenja tkiva.

Uopšteno rečeno zapaljenje mlečne žlezde može da ima i veće posledice na promenu opšteg stanja kod životinje i zbog toga mu se mora pristupiti ozbiljno. Veterinar koji je klinički pregledao macu, propisao je i terapiju (amoksicilin sirup), a  s obzirom da je terapija kod Vaše mace u toku i da dolazi do poboljšanja, a niste napisali koliko dugo je sprovodite, najbolje je da se o dužini i eventualnoj promeni terapije posavetujete sa Vašim veterinarom.

OZNAKE: