Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 2 nedelje sam našla psa koji ima šugu, i veterinar mu je dao inekciju i prala sam ga sa nekim preparatom što mi je dao 10 dana, i prošlo ga je, međutim, moja mačka je od mene verovatno dobila šugu, jer mačka ne izlazi napolje, samo na terasu! Veterinar je rekao da je to vrsta šuge Demodex! Dlake mu fali na glavi iznad oka! I rekao je sa tim preparatom istim da perem to mesto jednom dnevno 7 dana! Mačka ima oko 3 godine, kad je bio beba našla sam ga na ulici i hranila sa mačijim mlekom na cuclu, jer nije ni sisao, i ima baš slab imunitet! Molim vas kažite mi da li će ta šuga da prođe? Da li će da ima problema zbog slabog imuniteta? Unapred hvala! Ivana

O: Demodikozu kod mačaka uzrokuje grinja Demodex cati, koja parazitira u dlačnim folikulima i Demodex gatoi koju nalazimo u površinskom sloju kože. Mačke mogu oboleti u bilo kojoj starosti, a primećeno je da se učestalije javlja kod burmanskih i sijamskih mačaka.


Postoje dva oblika bolesti. Češći je lokalizovani oblik kod kojeg dolazi do gubitka dlake i ljuskanja kože u području obrva, glave, ušiju i vrata, često uz svrab i crvenilo. Kod generalizovanog oblika je zahvaćeno čitavo telo i posledica je nekog primarnog obolenja gde je došlo do imunosupresije. U tom slučaju bi trebalo mačku testirati na postojanje mačje leukemije, mačji virus imunodeficijencije i dijabetes. Luktuacije polnih hormona takođe mogu doprineti nastanku bolesti, pa bi bilo dobro mačku sterilisati.


Terapija generalizovane demodikoze se svodi na aplikaciju amitraza. Amitraz se aplikuje u razmaku od 2 nedelje. Prema nekim istraživanjima, ovaj način terapije dovodi do izlečenja kod 96,2% tretiranih životinja. Terapija traje sve dok se ne povuku klinički simptomi i dok 2 skarifikata kože budu negativna, u razmaku od mesec dana. Kao dobar lek u lečenju generalizovane demodikoze pokazalo se i oralno davanje Ivermektina, naročito kod Demodex cati. U slučajevima sekundarne bakterijske infekcije daju se još i antibiotici.

Što se tiče lečenja, važno je ojačati imunološki sistem dodacima ishrani kao što je Anima Strath sirup ili tablete, suzbijati buve i krpelje, 3-4 puta godišnje, tretirati mačku protiv unutrašnjih parazita (gliste i trakavice). Dobro je koristiti i dodatke ishrani koji sadrže biotin, omega-3 i -6 za bržu obnovu kože nastalu oštećenjem, koje možete naći u našoj ponudi. Vašoj mački ponudite visokokvalitetnu superpremium hranu kao što su Brit Care, Carnilove, Royal Canin. Područja bez dlake možete za početak probati da mažete Bepanthenom ili nekom drugom sličnom kremom.


Lečenje demodikoze može potrajati 2 i više meseca, u zavisnosti od toga da li je reč o lokalizovanom ili generalizovanom obliku, tako da će Vam trebati dosta stpljenja prilikom lečenja Vašeg ljubimca.

 

OZNAKE: