Odgovara:
Maja Marinković-Milošević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sijamskog mačora 4 godine, sterilisan je i pitom. Sada moja porodica želi da kupi labradora, stan je dovoljno veliki i svi volimo životinje. Zanima me da li to može biti veči problem za mačora i kako da ih upoznamo i naviknemo na zajednički život? Hvala, Jelena

O: Kao sto sami kažete, imate veoma milog i dragog mačora, pa samim tim takvoj jedinki neće predstavljati problem još jedno takvo biće u kući. U samom startu bih vam predložila da proces upoznavanja kuce i mace bude postepen, ništa ne treba raditi naglo.

Štenad su i onako po prirodi preznatiželjna pa predpostavljam da će u ovom slučaju ono biti to koje će napraviti prvi korak. Verujte i vi ćete uživati u posmatranju tih novih smešnih situacija. Ako eventualno još i dođe do neke ne baš mile situacije životinjice će već to same izregulisati! Mačor će staviti do znanja da mali ulazi na njegovu teritoriju i da tu važe njegova pravila.

Važno je samo da pažnja koje bude usmerena na štene bude podjednako dodeljena i mačoru. Osim toga ako je i vaš mačor navikao do sada da sva pažnja bude usmerena ka njemu, nemojte se brinuti uvek ostaje ona parola “Lepše je u dvoje.“ Setite se samo koliko puta ste se pitali da li je vaša maca u momentu vašeg odsustva usamljena i šta li radi, sada ćete biti sigurni da zauvek ima vernog druga.

Druga varijanta do koje može doći jeste upravo da zbog ljubomore životinje postanu nezainteresovane jedna za drugu. Ali tu ste pre svega Vi i vaša porodica da sa puno ljubavi i razumevanja potpomogne razvoju i održanju jednog divnog dugovečnog prijateljstva.

OZNAKE: