Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu koja je stara 3 meseca. Ovih dana smo primetili da otežano hoda, gubi ravnotežu, a kada padne u grču je par sekundi. Prvi dan se, iako je otežano hodala, igrala i skakala ali danas samo leži. Ako silazi sa stepenika ne može da se dočeka na noge. Kao da nema dobar oslonac na prednjim šapicama. I kada ustane ne može dugo da stoji. Mislili smo da je neko udario pa da zbog toga ima problema sa kretanjem ali onda je počela slabije da jede. Ima apetita ali ne može da jede. Povratila je jednom, a imala je i proliv. Kada treba da ide u wc ima bolove i jedino tada mjauče. Ne znamo kako da joj pomognemo, stvarno smo zabrinuti. Hvala unapred, Danka

O: Očigledno je da je kod vašeg mačeta došlo do promene opšteg stanja (gubitak apetita, proliv, povraćanje, apatija, otežano kretanje...). Šta je uzrok tome nemoguće je reći bez detaljnog kliničkog pregleda od strane veterinara i potpunijih anamnestičkih podataka - da li je mače vakcinisano, da li je i kada je očišćeno od crevnih parazita, kojom hranom ga hranite... Sve su to pokazatelji koji mogu da budu veoma važni pri postavljanju dijagnoze od strane veterinara, kao i u sprovođenju terapije.

Proliv i povraćanje spadaju u opšte simptome bolesti različitih etiologija. Pored ovih, u te simptome ubrajamo i neveselost, slab apetit ili potpuno odbijanje hrane, pospanost, apatija, povišena telesna temperatura, ubrzano disanje.

Znaci oboljenja koje ste naveli mogu biti posledica infestacije crevnim parazitima, bakterijske infekcije, nekog virusnog oboljenja (mačeća virusna leukemija, zarazni peritonitis, kompleks mačećih bolesti disajnih puteva i mačeća virusna imunodeficijencija), neadekvatna ishrana itd.
 
Takođe, pojava proliva kod mačića može da nastane kao posledica netolerancije na laktozu iz kravljeg mleka, odnosno mleko - ukoliko ga dajete Vašoj maci - nije najidealnije hranivo za mačku i često dovodi do pojave proliva (mace ne mogu da vare laktozu iz mleka).

O povraćanju kao posledici infestacije crevnim parazitima možete više pročitati ovde.

O najčešćim virusnim bolestima mačaka možete više pročitati ovde.

Ukoliko mače gladuje više dana, usled dehidracije može doći do veoma štetnih posledica po opšte stanje životinje, pa Vam je moj savet da u što skorijem roku posetite veterinara, kako bi ustanovio uzroke koji su doveli do nastalog poremećaja i preduzeo odgovarajuće mere.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak