Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Imam sterilisanog mačora starog pet godina i pre šest meseci je krenula da mu opada dlaka sa stomaka i dela zadnjih nogu i do sada mu je potpuno opala. Na stomaku uopšte nema dlaku, promena na koži nema i ne češe se. Terapiju preporučenu od veterinara prima tri meseca i nema apsolutno nikakvog poboljšanja (terapija su injekcije na svake 3 nedelje i kupanje mycoseb šamponom). Molim vas da mi date savet šta bi moglo da bude u pitanju i kako da mu pomognemo? Milena

O: U opisanom slučaju potrebno je utvrditi šta je uzrok bolesti.

Opadanje dlake na mestima na kojima je koža inače normalno odlakana, bez uticaja bilo kakvih oboljenja kože, kao i bez uticaja parazita kože - naziva se alopecija. Opadanje dlake može biti simetrično i obostrano ali se može javiti i na bilo kom mestu.

Kod kastriranih mačora može se primetiti proređena dlaka na abdomenu, u ingvinalnoj regiji, lumbosakralnom delu leđa. Dlaka na tim mestima može biti kraća, suva, tupa. Ovakav tip alopecije spada u endokrinu alopeciju i ona u mačaka nije u potpunosti potvrđena.

U otkrivanju i lečenju kožnih bolesti etiološka dijagnostika je od velikog značaja, a u cilju postavljanja dijagnoze potrebno je izvršiti niz detaljnih kliničkih ispitivanja obolelog mesta na koži. Bez otkrivanja pravog uzroka i njegovog otklanjanja, terapija može biti neuspešna ili samo delimično uspešna. Zbog neotkrivanja pravog uzroka bolesti česti su recidivi kožnih oboljenja.
 
Dijagnostika dermatoloških promena podrazumeva pregled kože, dlake i podkožnog tkiva.

U dijagnostičke metode u dermatologiji ubrajamo: uzimanje kožnih skarifikata i uzimanje citološkog brisa kutisa. Takođe je od velike važnosti dijagnostikovati sekundarne bakterijske infekcije (npr. piodermija, dermatofitoze, demodikoza), zatim identifikacija primarnog uzročnika bilo da su to bakterije, gljivice, paraziti, endokrini poremećaji, alergije, autoimuna kožna oboljenja.
 
Prilikom svih ovih pregleda trebalo bi uzeti u obzir i mesta na kojima se javljaju kožne promene koja su označena kao predilekciona mesta za određenu bolest, ali to ne može biti dovoljno za definitivnu dijagnozu.

Savetovala bih Vas da ponovo posetite veterinara - dermatologa, koji će posle ispitavanja ustanoviti uzrok eventualnog oboljenja.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak