mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas da mi opišete vrstu britanske kratkodlake mačke.
Unapred zahvalna. Nina

O: Ova rasa mačke potiče iz Britanije i potomak je domaće Evropske kratkodlake i domestifikovane mačke koju su još Rimljani doneli na Britansko ostrvo.  očetkom 19. veka dgajivači Britanske kratkodlake su se ograničili na uzgoj mačaka plave boje, te je od tog perioda rasa bila poznata pod imenom British Blue. Raznovrsnost boja je bila pre toga sigurno veća, kao sto je u prirodi ima. Početkom 20 veka dolazi do u ukrštanja Britanske plave sa Persijskom mačkom (od tada se javljaum primrerci duge dlake), tako da je time ponovo uneta raznovrsnost boja i šara i samim tim počeo da se menja i tip. Kod odgajivača u Francuskoj i Belgij. Plava Britanska mačka i Chartreux, dve različite rase, postajale su tokom godina sve sličnije. Zbog toga je savez FIFe 1970. godine zvanično ujedinio ove dve rase pod imenom British Shorthair, a u Nemačkoj su Britanke plave boje mogle da se izlažu pod imenom Chartreux.

Odlučnoj borbi nekolicine upornih odgajivača prvobitne, nemešane Chartreux rase, mozemo da zahvalimo da je 1977. godine pokroviteljski savez FIFe napravio reviziju 1970. god. donete odluke, tako da danas možemo da se divimo i jednoj i drugoj rasi kao i ljubitelji mačaka pre 70 i više godina. Zbog toga je savez FIFe 1970. godine zvanično ujedinio ove dve rase pod imenom British Shorthair, a u Nemačkoj su Britanke plave boje mogle da se izlažu pod imenom Chartreux. Odlučnoj borbi nekolicine upornih odgajivača prvobitne, nemešane Chartreux rase, mozemo da zahvalimo da je 1977. godine pokroviteljski savez FIFe napravio reviziju 1970. god. donete odluke, tako da danas možemo da se divimo i jednoj i drugoj rasi kao i ljubitelji mačaka pre 70 i više godina. Britanska kratkodlaka mačka je inteligentna i radoznala, ali ne zahteva da bude u centru pažnje. Nije ni preterano mirna a ni suviše temperamentna, moglo bi se reći da je to prava mačka za odrasle osobe. Može da bude tolerantna u igru sa decom ako je sa njima odrasla bez bojazni da postane agresivna. Plave Britanke su navodno mirnije, samostalnije i nisu velike maze, dok su riđe temperamentnije, a krem veoma privržene. Srebrne su senzibilne i znaju biti veoma vezane za jednu osobu. Bicolor i tricolor su temperamentne i pomalo tvrdoglave, a novija Colourpoint varijanta je umiljata i neproblematična.

Britanska kratkodlaka mačka treba da bude srednje veličine. Trup je kratak, mišićav i jak kao i njene noge. Kosti treba da su masivne. Rep je kratak i debeo, zaobljen na kraju. Oblik glave je okrugao, lobanja široka. Celo je zaobljeno. Uši male do srednje veličine, nisko plasirane, široke u korenu, a zaobljene na vrhu. Nos je širok i prav sa malom konkavnom linijom u visini očiju. Oči su velike i okrugle dosta razdvojene. Boja očiju može biti narandžasta kod jednobojnih Britanki, kod tabby ošaranih, kod smoke i bicolour, pa i kod belih. Plave oči nađu se kod belih, bicolour i colourpoint. Zelene oči mogu imati crne, plave i srebrne varijante, chinchilla obavezno. Dlaka je kratka, čvrsta i gusta. Kada se prođe prstima kroz dlaku ona treba da ostane da stoji, ne sme da padne. Kvalitet dlake je kod mačaka za izložbu izuzetno vazan. Mužjak je veći od ženke, sa tipičnim debelim obrazima. Naravno najpoznatija je u plavoj boji, po kojoj je prvobitno i nosila ime, ali danas je možemo sresti u više razlika / varijeteta.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak