Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca je stara oko 9 meseci. Prekjuče smo primetili neke promene kod njega, slabo je jeo i imao je ubrzano disanje. Odmah smo ga odveli kod veterinara na pregled. On je konstatovao da ima temperaturu od 41 stepeni. Odmah je dobio infuziju, vitamin c i antibiotik. Posle je temperatura opala, ali je sutradan opet skočila, pa je opet primio tu istu terapiju. Zanima me šta može izazvati tu promenu temperaturu tela? Da li može to biti na nervnoj bazi? Nema upalu pluća.
Hvala vam unapred na odgovoru, Rebeka

O: Povišena telesna temperatura je znak oboljenja.

Može se javiti kod različitih bolesti i stanja, a skoro uvek se javlja kod zaraznih bolesti.

Fiziološka telesna temperatura mačke je u rasponu od 38 - 39 stepeni. U fiziološkim uslovima (odsustvu bolesti) telesna temperatura može da varira čak i za pola stepena. Ove fiziološke varijacije telesne temperature se vezuju za npr. povišenje temperature ambijenta, povećanu aktivnost, uzbuđenje, konzumiranje hrane. Hipotalamus je deo mozga i zadužen je za regulaciju telesne temperature.

U prisustvu patogenih mokroorganizama i njihovih toksina, organizam reaguje povišenjem telesne temperature. Povišenje telesne temperature mogu izazvati i neki lekovi i toksini. Povišenjem telesne temperature organizam delimično suprimira (sprečava) razvoj mikroorganizama, a poboljšava rad imunološkog sistema, što sve zajedno doprinosi bržem ozdravljenju.

Dok god postoje u organizmu materije koje podstiču povišenje telesne temperature, telesna temperatura će rasti.

Ponekad nije lako naći razlog povišenja temperature. Zato je jako bitno da veterinaru u anamnezi date opširne podatke o svim aktivnostima mace pre povišenja temperature, ako i da li je redovno vakcinisana, da li je putovala, da li je redovno dehelmnitisana itd.

Nakon detaljnog kliničkog pregleda veterinar se može odlučiti na analize krvi, urina, radiografiju, kao i druge specijalne metode pregleda koje daju više informacija.

Do postavljanja konačne dijagnoze, terapija se svodi na nadoknadu tečnosti i aplikaciju antibiotika.

OZNAKE: