Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

O: Imam persijsko mače od 3 meseca. Uzeli smo ga pre 15 dana od vlasnika i primio je prvu vakcinu Sve vreme ima mekanu stolicu ali ne klasičan proliv. Davali smo mu probiotik, loperamid tabl 1/4 par dana ali bez poboljšanja. Očistili smo ga i od parazita. Zanima me šta bi mogao biti uzrok?. Da li je moguće da je hrana problem jer je ona kod vlasnika koristila Josera hranu, a mi je nismo našli pa smo uzeli Wiskas za male mačiće (granule)? Maca je vesela, prede, normalno jede. Svaki savet je dobro dosao. Unapred hvala, Edita

P:
Mekana stolica nam govori da je došlo do poremećaja u želučanom i crevnom sistemu. Takvi poremećaji su relativno česti kod mladih mačaka, a mogu biti različitog uzroka.
Ipak najčešće se javljaju kao posledica nepravilne ishrane, a mogu biti i posledica virusnih (zarazne virusne bolesti mačaka, od kojih je najčešći corona virus), bakterijskih i parazitarnih bolesti, metaboličkih bolesti, trovanja, itd. Neke bolesti poput akutnog pankreatitisa (upala gušterače), hronične bolesti jetre ili upalne bolesti creva, takođe mogu uzokovati promene u konzinstenciji izmeta. Svaka uplala otežava mački probavu hrane, pa se takva hrana ne upija, a mačka može izgubiti na težini, pa čak i dehidrirati. Pravilna ishrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sisetma mačke.

Dobro je što ste očistili mače od crevnih parazita. Ukoliko ste primetili parazite u stolici nakon dehelmintizacije neophodno je ponoviti tretman za dve nedelje.
Savetujem Vam i korištenje mače trave ili paste za izbacivanje dlake, koja nakupljajući se u probavnom traktu, može izazvati probleme s probavom. Ukoliko maca nije vakcinisana protiv virusnih mačjih zaraznih bolesti, takođe Vam savetujem da to što pre učinite, kada rešite problem s mekanom stolicom.

Pravilna ishrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sistema Vaše mace. Svakako preporučujem neku od superpremjium hrana za mačiće; Alleva, Purina Proplan i Royal Canin, koja zadovoljava sve nutritivne potrebe mačaka u rastu i razvoju, a najpraktičnija je dehidrirana hrana, koja je i visoko svarljiva.

Za sada Vam savetujem prehranu s jednom od navedenih hrana i to iz linije Intestinal (Pro Plan, Royal Canin), u obliku granula i u obliku vrećica (Royal Canin). Ove hrane sadrže visoko svarljive sastojke, koji organizmu Vaše mace olakšavaju varenje i upijanje hranjivih materija. Vlakna u ovoj hrani pomažu u borbi protiv loših bakterija u probavnom traktu i pomažu obnavljanju zdrave crevne mikroflore. Visoko svarljivi sastojci omogućavaju apsorpciju svih hranjivih materija, čak i u okolnostima kad je crevna funkcija poremećena i onemogućena apsorpcija hranjivih sastojaka. Smanjen udeo masti smanjuje rizik nastanka proliva. Prilagođen odnos omega 3 i 6 masnih kiselina ublažuje upalne promene na sluznici želuca i creva.

Svakako se obratite svom veterinaru kako bi se utvrdio pravi razlog mekane stolice kod Vaše mace i započelo s eventualnom terapijom, ukoliko ona bude potrebna.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

Više o prolivu kod mačeta smo u tekstu Proliv kod mačeta/Ishrana u prvim nedeljama života.


OZNAKE: