Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas da mi kažete da li buve sa mačke mogu preći na čoveka? Koji preparat da koristim da ih se rešim? Hvala puno, očekujem vas odgovor!
Jelena

O: Buve mogu preći sa mačaka na ljude samo ukoliko je zaista velika invazija buva. Buve ne žive na životinji, one se samo hrane i "prevoze" do drugog domaćina na telu životinje (na žalost i čovek im služi kao transportno sredstvo); jaja polažu svugde okolo: u stanu, u parkete i tepihe i nameštaj, čebad i krevete naših ljubimaca...

Iz jaja se razvijaju odrasle buve, a leti je taj period razvoja kraći, jer su vanjski uslovi idealni (vlaga, hrana, temperatura, velik broj ljubimaca).

Razvojni oblici buva mogu preživeti i u za njih lošim uslovima (kuća bez ljubimaca, niska temperatura, manja vlaga), dok ne naiđe nešto čupavo ili pernato (mačka, pas, kunić, morsko prase, ptica, miš i ostali).

Potrebno je istovremeno istretirati i mačku i prostor. Postoji više preparata protiv buva: Front line ampula i sprej, ogrlice Herba Max, Pro Care. Prostor se tretira ampulom Neostomosan (koja se rastvara u 1 L vode), Tyrax rastvor koji je netoksičan za ljude i životinje. Svi ovi preparati nalaze se u ponudi Pet Centra.

OZNAKE: