Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka lepo napreduje, stara je 5 godina. Problem je jedno njeno uvo, pojavila se ranica koja se širi. Uvo je krvavo i ona se češe, tako da to svakim danom izgleda sve gore. U kontaktu je sa drugim mačkama ali njima nije ništa. Danijela

O: Upala uha kod mačke može biti posledica bakterijske infekcije, gljivične infekcije, dejstva parazita, postojanja stranog tela, alergijske reakcije sa kožnim manifestacijama itd. Upala uha se manifestuje bolom i svrabom koji mačka oseća, okreće glavu na tu stranu, trese glavom, pokušavajući da se oslobodi stranog sadržaja.

Intenzivnim češanjem nanosi sebi povrede koje mogu rezultirati pogoršanjem infekcije, stvaranjem rana, pojavom krvarenja. Takođe, vlasnik može da  primeti da se uvo neprijatno oseća i da se spoljašnji otvor ušnog kanala suzio.

Životinju sa problemom upale uha je neophodno da pregleda veterinar, kako bi ustanovio razlog upale i sproveo adekvatnu terapiju.

Preporučujem Vam da životinju odvedete kod veterinara, jer nelečena upala uha može izazvati  i druge zdravstvene probleme.

OZNAKE: