Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačora, starosti oko godinu dana i par meseci i do sada nisam imala ovakav problem. Juče sam primetila promene na njegovim očima tj.u unutrašnjem očnom uglu uz nos. Informisala sam se na internetu i saznala da je to treći očni kapak koji štiti samo oko. Kod njega je taj treći očni kapak izražen, juče je ta izraženost bila u manjoj meri, dok je danas prekrilo skoro pola oka i to oba. Pošto se nalazi u selu, zvala sam lokalnog seoskog veterinara i pitala ga u vezi tog problema, rečeno mi je da to jeste treći očni kapak i da se to može otkloniti samo hirurškim putem. Sigurna sam u to da odlično obavljate svoj posao i da razumete šta radite, pa me zanima da li biste mogli da mi date savet neki povodom tog trećeg očnog kapka i da li postoji neka terapija kojom će se to smanjiti ili je jedini način i jedino rešenje hirurški zahvat? S obzirom da se ovde kod mene (kako u Boru, tako i u selu) slabo razumeju u pse i mačke, uglavnom su specijalizovani za ostale životinje (krave, ovce, svinje i slično), što je i normalno, za selo konkretno, dok veterinari u gradu, kada im se obratite, daju neki savet koji nema veze sa vezom, čisto da vas otkače. Stvarno sam zabrinuta, i bila bih Vam zahvalna ukoliko biste mogli da mi pomognete. Unapred hvala, Srdačan pozdrav, Sunčica

O: Treći očni kapak (membrana nictitans) se kod mačaka nalazi u unutrašnjem uglu oka. Uz gornji i donji kapak, pomaže zaštiti oka mačke od niza opasnosti, kao što su prejako svetlo ili pak strana tela. Takođe čisti debris oka. Kod nekih mačaka mali deo ovog kapka vidljiv je celo vreme. Kod drugih mačaka vidljiv je tek kada su bolesne a što služi kao dobar indikator stanja.

Međutim vidljivi treći očni kapak nije uvek znak bolesti. Iz nepoznatih razloga ona će se pojaviti kroz nekoliko dana i kod zdravih mačaka. No, ako ostane vidljiva duže od dva dana, macu bi trebalo odvesti veterinaru na pregled. Vidljiv treći očni kapak može upućivati na probleme s očima, ali može upućivati i na opšti poremećaj u organizmu koji najčešće bude vezan uz sistem za varenje, ali može biti i znak nekog zaraznog oboljenja (zarazni peritonitis) i metaboličkih bolesti.

Osim navedenoga, kod mačaka se pojavljuje i prolapsus trećeg očnog kapka kada kapak prekriva veću površinu jabučice nego što je fiziološki, kada se vidi samo njen pigmentirani ugao. Uzroci prolapsusa trećeg očnog kapka mogu biti neurogeni - encefalitis, potres mozga, tetanus, strana tela pod kapkom, različita hemijska sredstva i fizički faktori.

Prolapsus se može javiti i kao sekundarna pojava kod tumora, atrofije, ftize jabučice (najčešće je uzrokovana gnojnom panoftalmijom i perforacijom bulbusa) i mikroftalmusa (manja očna jabučica, a često se može javiti i nedostatak gornjeg kapka, pa koža tog dela često direktno prelazi u kožu lica ili čela). Može se raditi i o paralizi ili hiperplaziji trećeg očnog kapka. Terapija se provodi tako što se leči primarna bolest, a ekstirpacija se izvodi samo kod hipertrofije, tumora i paralize trećeg očnog kapka.

Od upalnih poremećaja je čest folikularni konjuktivitis. Limfoidni folikuli se fiziološki nalaze s unutrašnje strane trećeg očnog kapka, ispod konjuktive. Kod hronične antigene stimulacije mogu se pojaviti kod mačaka limfoidni elementi i na prednjoj strani (kod hronične infekcije klamidijama). Folikuli se uklanjaju fizikčkim metodama uz sprovođenje antibiotske terapije.


Ukoliko se radi o povremenoj protruziji, kada se ukloni primarni uzrok (bolest zbog koje je nastala), trebalo bi doći do spontanog povlačenja trećeg očnog kapka, međutim, ukoliko se radi o trajnoj protruziji (koja ometa vid), lečenje je isključivo hirurškim putem.


Da bi Vaša mačka što bolje prebrodila zdravstvene poteškoće savetujem Vam da je očistite protiv unutrašnjih parazita, hranite kvalitetnom hranom. Svakako Vam preporučujem neku od premium ili superpremium hrana: Brit Care, Alleva, Hill's, Royal Canin, Trainer, Leonardo, konzervice Shesir, Animonda superpremium vrečice i konzervice, Hill's konzerve i sl.

Takođe joj možete davati joj multivitaminske preparate (u pasti ili tabletama). U našoj ponudi možete naći sledeće proizvode: Canina, Pet-phos, Sanal, Ebivet, Trixie ...


Oči joj možete čistiti vaticom natopljenom nekim od preparata za njegu očiju, koje možete naći u našoj ponudi, i nakon toga će veterinar odrediti dalju terapiju antibiotskom masti ili drugim lekovima.

Tačnu dijagnozu nije moguće postaviti na ovaj način, bez opšteg kliničkog i specijalističkog pregleda životinje, a bez dijagnoze nije moguće odrediti terapiju, tako da ćete za pitanja oko adekvatne terapije morati kontaktirati svog veterinara i s mačkom otići na pregled u ambulantu. 

OZNAKE: