Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam veliki problem sa komšijama koji tvrde da se u mojoj kući legu buve. Imam dve velike mačke kojima sam stavila Front line i nemaju bukvalno ni jednu buvu. Učinila sam sve radi prevencije, uraćena nam je kompletna deratizacija, nakon nedelju ili manje sam prskala onom ampulicom koja se razblažuje u vodi i tako još jednom. Mene ništa ne ujeda niti primećujem da imam nešto u kući te vrste. Danas mi je i gazda rekao da i on u kući od skoro ima buve i zamolio da preduzmem nešto. Nije mi jasno, učiniću sve da se reši problem, ali moje pitanje je, postoje li neke vrste parazita koje mačke prenose, a da ih ja ne vidim? Unapred zahvalna. Ana

О: Buve ne žive na životinji, one se samo hrane i "prevoze" do drugog domaćina na telu životinje (nažalost i čovek im služi kao transportno sredstvo), jaja polažu svugde okolo: u stanu, u parkete i tepihe i nameštaj, ćebad i krevete naših ljubimaca...

Iz jaja se razvijaju odrasle buve, a leti je taj period razvoja kraći, jer su spoljašnji uslovi idealni (vlaga, hrana, temperatura, veliki broj ljubimaca). 

Razvojni oblici buva mogu preživeti i u lošim uslovima (kuća bez ljubimaca, niska temperatura, manja vlaga), dok ne naiđe nešto čupavo ili pernato (mačka, pas, kunić, morsko prase, ptica, miš i ostali). Borba protiv buva podrazumeva istovremeno unišavanje buva na životinji kao i okolini gde životinja boravi.


Prvo je potrebno mačku tretirati nekim od preparata. Frontline je kontaktni antiparazitik, što znači da deluje na parazita kada parazit dođe u kontakt sa Frontline-om na koži i dlaci mačke. Preporuka je proizvođača da se životinja ne sme kvasiti (kupati) dva dana pre i dva dana posle tretmana što je uglavnom preporuka za pse, pošto se mačke ređe kupaju. Frontline štiti životinju od buva do dva meseca, a protiv krpelja deluje 4 nedelja, ali u slučajevima velike infestacije buvama neophodno je tretman ponoviti u kraćim vremenskim intervalima (u razmaku od mesec dana).


Zatim je neophodno tretirati stambeni prostor. Osnovno je dobro usisati stan, a kesu baciti posle svakog usisavanja. Na ovaj način ste se oslobodili oko 40 posto buva. Posle toga dolazi tretiranje prostora nekim od insekticida, pri čemu obavezno treba tretirati i prostor ispod tepiha.

U ponudi Pet centra se nalazi preparat namenjen uništavanju buva u okolini Tyra-x. Posle primene ovih preparata buve uginjavaju, a nakon toga stan je potrebno ponovo usisati (naravno uz bacanje kese).

Ako procenite da je najezda buva velika, bilo bi dobro čitav postupak ponoviti još dva puta u razmaku od 7 - 10 dana zbog toga što će se za to vreme iz preostalih jaja razviti nove buve.

Nakon rešavanja "akutnog" problema, mačke trebate i dalje redovno da štitite od buva nekim od za to namenjenih sredstava (Frontline ampule i Frontline sprej, Advantage ili neke drugih preparata na tržištu). U suprotnom će se ovako ozbiljna infestacija ubrzo ponoviti.

OZNAKE: