Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam persijsku macu staru 2 meseca pa me interesuje da li je mogu okupati a da pri tome budem siguran da neće doći do nekih komplikacija.
Hvala,
Bojan

O: Mačkama u principu nije potrebno kupanje, jer one same održavaju higijenu i čiste se. Međutim ako je krzno jako zaprljano, neophodno ih je okupati. Ipak, ne preporučuje se kupanje mace pre trećeg meseca starosti.

Opšte je poznato da mačke ne vole vodu. Zato, da biste pokušali da je okupate, trebate joj prići sa puno nežnosti i pažnje. Stavite macu u toplu vodu (38 stepeni), a prethodno u kadu stavite gumenu podlogu da se maca ne bi klizala. Pomoću sunđera nakvasite krzno, osim lica. Istrljajte dlaku nekim od neutralnih šampona za mace, a zatim dobro isperite sav šampon.

Okupanu macu umotajte u topao peškir, operite joj lice vatom nakvašenom toplom vodom i ostavite je na toplom dok se ne osuši (potrebno je da se dobro osuši, da se ne desi da zbog dužine dlake ostanu neki delovi vlažni, pa da se maca prehladi, a posledično da dođe i do nekih komplikacija kao što je upala pluća). Kada se osuši nežno je očešljajte.

Da se dlaka ne bi zamrsila neophodno je da macu četkate svakodnevno 10 - 15 minuta. Time se odstranjuje i opala dlaka i sprečava njeno prekomerno unošenje lizanjem.

Za razliku od klasičnog kupanja, postoji i suvo kupanje tj. posipanje krzna suvim šamponima. Mačka se poprska (osim očiju), ostavi se neko vreme da deluje, a zatim dobro iščetka. To je praktično rešenje ako je kupanje vodom suviše stresno za Vašu macu.

OZNAKE: