Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačku koja na nozi ima otvorenu ranu. Veterinar nam i nije tako blizu, pa me zanima da li postoji neki način da ja to sama saniram i izliječim, s obzirom da ona konstantno liže ranu. Unaprijed hvala. Jelena

O: Zarastanje rane je individualne prirode pa je kvalitetnije i brže kod mladih životinja, odnosno, kod dobro držanih i kod životinja u dobroj kondiciji. Naravno, kod starijih životinja i kod životinja koje su slabije uhranjene ili imaju narušen imunološki sistem različitom etiologijom, sam period zaraštavanja se bitno prolongira i često se može dodatno komplikovati.


Sam proces zarastanja odvija se na dva načina: reparacijom ili regeneracijom. Regeneracija je proces stvaranja identičnog tkiva na mestu rane, a reparacija je proces zamene tkiva (povrećenog tkiva) vezivnim, ožiljkastim tkivom.

Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom, mišići ograničenu (kod malih se defekata stvore nova mišićna vlakna, a kod većih je to nemoguće).

Svaka rana se primarno podrazumeva inficiranom pa joj se kao takvoj i pristupa. To podrazumeva, da je potrebno preduzeti određene predradnje i mere kako bi se zaustavilo krvarenje, suzbila bol, preventirala pojava infekcije, sprečile komplikacije,...


Iz tog razloga, svaka rana se mora primarno obraditi pa lečiti. Primarna obrada podrazumeva:


- čišćenje i ispiranje rane, brijanje i dezinfekcija okoline,
- anestezija rane,
- isecanje rubova rane,
- hemostaza i šivenje rane, postavljanje suvog povoja, imobilizacija i aplikacija tetanusa i antibiotika,
- redovna previjanja i kontrolisanje procesa zaraštavanja rane.


U svakom slučaju, savetujem Vam da se javite svom veterinaru, koji će nakon procene situacije biti u mogućnosti, kako nadgledati sam oporavak ljubimca tako Vam i odgovoriti na pitanje o eventualnoj proceni vremena oporavka ljubimca. Veterinarski pregled i obrada rane je nužna kako bi i lečenje te oporavak bio uspešniji, brži, te pravilniji. 

OZNAKE: