Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre oko 3 meseca u dvorište mi je ušetalo napušteno mače - ženka, pa sam rešila da ga udomim. Trenutna dužina mu je oko 100 cm (od vrha njuške do kraja repa) i moguće je da je stara oko godinu dana. Teška je 2 kilograma i 70 grama. Njeno ponašanje je bilo normalno, sve do pre oko nedelju dana. Više ne dozvoljava da se mazi po stomaku, ima povećan apetit i kao da beži od ljudi. Primetno je dobila na težini, pa me zanima da li postoji mogućnost da očekuje mačiće, ili se radi o nekom oboljenju? Takodje me zanima da li je mogu dovesti na pregled kod vas kao i na vakcinaciju? Unapred zahvalna,
Ema

O: Mačka je sezonski poliestrična životinja. Mačke imaju polni žar koji se javlja u ciklusima.

Pvi polni žar se javlja u starosti od 7 - 8 meseci i ponavlja se u različitim vremenskim intervalima, a traje u proseku 5 - 7 dana,  mada može trajati i do 10 dana. Ukoliko se mačka parila, graviditet traje oko dva meseca (63 dana), a mačka okoti obično 2 - 6 mačića.

Do oplođenja dolazi u rogu materice i fetusi su u svakom rogu smešteni jedan iza drugoga. Pod uticajem progesterona, hormona trudnoće, maca počinje da menja svoje ponašanje, smanjuje se njena fizička aktvnost i više se odmara. Nekoliko dana pre porođaja ženka postaje nemirna i istražuje izabrano skrovište. Mačke u principu same biraju mesto u kojem će dočekati svoje potomstvo.

Moguće je da je Vaša mačka gravidna, ali bez pregleda ne može se sa sigurnošću reći.

U Pet centru ne postoji veterinarska ambulanta već samo veterinarska apoteka, tako da nismo u mogućnosti da vršimo veterinarske preglede i pružamo usluge vakcinacije, dijagnostike i lečenja.

Više o polnom žaru, graviditetu i porođaju mačke, pisali smo ovde i ovde.

OZNAKE: