mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačora starog 4 godine. Juče u toku podneva je počeo da povraća sadržaj sličan peni, bilo je i malo, kap krvi. Primetila sam da u sadržaju stolice ima dosta dlaka. Vodila sam ga na Veterinarski fakultet u Bg, gde su mu ustanovili da mu je stomak, kako oni kažu, „malo“ otečen i napipali 2 kuglice. Palpirali su mu grkljan mada mačor nije reagovao na bol, da nije nešto progutao ili mu je nešto zapelo u grlu kada je jeo. Dali su mu 4 injekcije (Synulox 0,4; Vitollgan 0,5; Ranisan 5 mg i Prednizolon 0,5). Molim vas da mi kažete vaše mišljenje. Danas je jeo normalno, ali teško diše, nekad i otvorenih usta, i čini mi se otežano guta.  Anđelija

O: Trihobezoari, hairballs ili kuglice dlake se najčešće javljaju kod mačaka koje imaju poludugu i dugu dlaku, kao i kod mačaka koje stalno borave u zatvorenom prostoru. Kućne mace se linjaju konstantno zbog stalne temperature okoline i veštačkog svetla. Mačka proguta čak dve trećine opale dlake dok se uređuje. Te dlake u digestivnom sistemu mogu prouzrokovati povraćanje, konstipaciju, a ponekad i blokadu prolaska crevnog sadržaja.

Da bi se olakšala eliminacija progutane dlake, maci možete davati paste za izbacivanje progutane dlake (npr. Trixie Malt pasta, Hairball Remover - Orme Naturali, Caltax gel - Canina), zatim posebno formulisane superpremium hrane (npr. Royal Canin Intense Hairball - kompletna hrana za odrasle mačke sklone problemima sa nakupljanjem dlake u digestivnom sistemu ili Hill's Hairball control itd.). Kuglice dlake svojom prisutnošću u želucu, kao strano telo, ometaju varenje, a upotrebom pasta neometano se dalje nastavlja transport hrane i izbegavaju stalne iritacije želuca mačke. Ove paste imaju uljanu osnovu. Pasta je mačkama prijatnog ukusa pa se može direktno aplikovati životinji u usta, bez mešanja u hranu, a može se naneti maci na šapu, kako bi je ona polizala. U želucu mačke, gde su prisutne kuglice dlake, pasta deluje na način da ih premaže sluzavim omotačem, čime se olakšava njihov prolaz iz želuca u creva, a iz creva u spoljašnju sredinu. Povraćanje je opšti simptom. Mačke, kao i psi, su životinje koje lako povraćaju tako da povremeno povraćanje ne mora značiti bolesno stanje.  Zdravstveni status životinje se procenjuje sveobuhvatno sa opštim stanjem životinje (nije vezan za jedan simptom). U slučajevima kada povraćanje nije jedini simptom i kada je učestalo, uzroci mogu biti: poremećaji gastrointestinalnog trakta, intolerancija na hranu, invadiranost crevnim parazitima, opterećenost digestivnog trakta hairball - dlakama formiranim u kuglice itd. Gastritis ili gastroenteritis može biti bakterijske ili virusne etiologije. U slučaju ovakvog poremećaja životinja često pokazuje i oslabljen apetit ili u potpunosti odbija hranu kao i druge simptome bolesti. Ako se radi o intoleranciji na hranu, preporučila bih Vam promenu hrane ili primenu hrana iz medicinskog programa za tu namenu, npr. Sensitivity control - Royal Canin. Poremećaj pasaže kroz jednjak može nastati  kada je lumen jednjaka sužen usled pritiska okolnih organa ili tkiva (kompresija) ili usled grča muskulature (stenoza). Kada je lumen jednjaka potpuno zatvoren, kroz jednjak ne može proći ni hrana ni voda ni gasovi iz želuca. Kod parcijalne obstrukcije, tečnost i gasovi mogu proći. Simptomi se javljaju iznenada, za vreme i neposredno posle hranjenja. Životinja se uznemiri, spušta glavu (u nastojanju da izbaci zalogaj), žvače praznim ustima, bali i davi se. Obično odbija hranu, a ako ipak i dalje jede, povrati upravo progutani zalogaj. Ako strano telo dugo stoji u lumenu jednjaka, može izazvati infekciju, nekrozu i probijanje zida pa i širenje gnojne upale na grudne organe. Visoko postavljeno strano telo u jednjaku može uzrokovati pojavu upale hrskavica grkljana. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i specijalnih metoda pregleda (ezofagoskopija, rentgen).

S obzirom da je vaš mačak pregledan od strane veterinara, kao i da je propisana i sprovedena terapija, pratite njegov oporavak i dajte mu redovno hairball pastu i hranu, a ukoliko se stanje u narednih par dana ne poboljša, posetite ponovo veterinara.

OZNAKE: