Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Mačka stara 5 godina ima tromboemboliju. Ne može da stane na zadnje noge. Nalazi se kod veterinara već tri dana. Oni joj daju lekove protiv bolova i sve što je potrebno. Rekli su da pričekamo do sutra pa će nam tačno reći hoće li maca moći na noge. Napominjem da je pre dve nedelje imala upalu pluća. Moje pitanje je kako se lečii trombembolija? Postoji li šansa da mačka prohoda? Veterinar je rekao da su to teški bolovi za mace i da bi se maca patila, ali ja ju ne želim da uspavam. Mateja

O: U vaše mačke primarni uzrok tromboembolije može biti bolesno srce. Hipertrofična kardiomiopatija najčešće se javlja kod mačaka, a kao rezultat, komplikacija je arterijska tromboembolija. Zbog zadebljanja miokarda leve komore, tokom dijastole je teško opustiti se, pa se dijastolni pritisak povećava, što dovodi do širenja leve pretkomore, što dovodi do puta u plućnoj cirkulaciji i plućnom edemu.

 

Tromboembolija se najčešće javlja u arterijama koje snabdevaju zadnje noge, i to je vrlo bolno stanje. Za dijagnozu hipertrofične kardiomiopatije, pored kliničkog pregleda i auskultacije, potrebno je uraditi i rentgen grudnog koša, EKG i ultrazvuk srca. U klinički vidljivoj hipertrofičnoj kardiomiopatiji, furosemid se daje za lečenje plućnog edema, praćen beta-blokatorima, blokatorima kalcijumovih kanala i ACE inhibitorima. Acetilsalicilna kiselina i klopidogrel se koriste za sprečavanje i lečenje tromboembolije. Prognoza kod mačaka koje imaju ovu bolest i arterijsku tromboemboliju nažalost nije dobra, preživljavanje je u proseku do tri meseca, često se javljaju iznenadne smrti.

 

OZNAKE: