Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam odnedavno rusku plavu mačku. Zanima me da li možete da mi kažete sa kojom četkom se održava njena dlaka? Hvala, Goran

O: Kratkodlake mačke ne iziskuju svakodnevno četkanje kao dugodlake, jer je njihovu dlaku mnogo lakše negovati. Za kratkodlake mačke dovoljno je četkanje dva puta nedeljno, po pola sata, sem u slučajevima kada se mačka pojačano linja i češka. Tada je potrebna češća nega dlake. Sve ono što Vi ne uklonite četkom maca će lizanjem uneti u sebe.

Osnovna oprema za češljanje mačke podrazumeva metalni češalj sa gustim zupcima u kombinaciji sa četkom koja ima prirodnu ili gumenu čekinju, rukavica za češljanje kratkodlakih pasa i mačaka koju pre upotrebe možete malo pokvasiti kako bi se oslobodila elektriciteta. Na taj način ćete sprečiti lomljenje i elektrisanje dlake. Takođe možete koristiti Furminator i krpu od velura ili svile za sjaj krzna životinje. Cešljanje krzna kratkodlake mačke metalnim češljem sa gustim zupcima izvodi se od glave prema repu uvek u smeru rasta dlake, obraćajući pažnju na eventualne prisustvo buva i drugih parazita, zatim upotrebite gumenu četku ili četku sa prirodnim čekinjama.

Na kraju, da biste postigli još trajniji sjaj, naročito ako je reč o životinjama za izložbu, možete upotrebiti komad svile, velura ili kože, mnogo intenzivniji sjaj možete postići mazeći životinju rukom (u pravcu i smeru dlake) između samostalnog čišćenja mačke i Vašeg četkanja.

U našoj ponudi možete pronaći Canom-a četke za mačke koja odgovara potrebama Vaše mačke.

Za održavanje higijene kože i dlake možete koristiti i kvalitetne šampone, losione, vlažne maramice i drugo po potrebi.

OZNAKE: