Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Mačka  odjednom počinje da se trese i kad se smiri, pokušava da dođe k sebi, ali ne može. Ne može normalno da stoji, zadnji deo tela pada u stranu i ne može da održi ni glavu normalno, oči napola otvorene ... i to traje oko pola sata i tada je sve normalno. U kući imam dvoje dece, bojim se da to nije bolest. Inače, mačka izlazi napolje, nije uvek u kući. Molim hitan odgovor. Diana

O: Razumem vaš strah od zaraznih bolesti zbog male dece, ali sudeći po vašem opisu, mačka ima prvenstveno neurološki problem.

 

Nažalost, iz vašeg kratkog opisa ne mogu da zaključim koliko je mačka stara, a nedostaju mi i osnovni anamnestički podaci: kada ste prvi put primetili takve promene, koliko često se napad ponavlja, da li se javlja nakon obroka, čime hranite mačku ... Stoga, iz ove perspektive („neviđeno“), preporučujem vam da u ishranu vaše mačke dodate kompleks vitamina B, formulu za hranu za mačke Sensitiv i dodatke omega 3 i 6 masnih kiselina u obliku kapsula ili ulja. Ako ova jednostavna terapija prvih nekoliko dana ne pokaže efikasnost, vodite mačku na rutinski pregled, obraćajući posebnu pažnju na šećer u krvi, stanje bubrega i pH urina. Naime, loša funkcija bubrega u pogledu filtracije krvi dovodi do toga da akumulira previše otrovnog otpada, posebno proteina, što rezultira stimulacijom nerva i neurološkim poremećajima.

 

OZNAKE: