Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Maca mi se omacila pre nešto više od 24h, na svet je donela četiri mačeta, ovo su joj prve mace, pa smo svi mi ukućani malo zbunjeni da li je sve kako treba, a najviše od svega nas brinu njene sike, jer prvi par, koji se nalaze najbliže glavi, nekako joj je uvek bio zakržljao, u smislu da su bile uvučenije, međutim mlečne žlezde su i tu proradile, ali deluje mi kao da nisu u funkciji jer na njih mačići ne mogu da sisaju, a i kao da su prekrivene malim slojem kože. Takođe zadnja dojka joj je jako otekla i isto ne luči mleko, kao da ima neku upalu ispod, tako da praktično mačići imaju mogućnost da sisaju na samo tri od šest sisa. Oni se nekako i snalaze, menjaju se, ali me brine naša mama maca.

Inače, juče nam je bio veterinar (ne naš, jer je on na putu), nego neki koji ima ambulantu u blizini, međutim moj utisak je da baš i nije specijalizovan za mačke, jedino što je dao neku injekciju, koliko sam ja shvatila, čisto da ne dodje do neke upale u organizmu, al ništa drugo nije znao da nam kaže.
Snežana

O: Mastitis predstavlja upalu mlečne žlezde. Ređe se javlja kod mačaka nego kod kuja. Javlja se u postpartalnom periodu, a može se pojaviti i u slučajevima lažne trudnoće (izuzetno retko kod mačaka). Faktori koji dovode do pojave mastitisa su: loši sanitarni uslovi, trauma mlečne žlezde, sistemska infekcija, onemogućeno ili otežano odvođenje mleka (nepostojanje sisnih kanalića, postojanje ožiljaka, striktura itd).

Mastitis može biti akutni i hronični, a na osnovu lokalizacije lokalni i difuzni (kad zahvata jednu ili više mlečnh žlezda).

Kod akutnog mastitisa, afektirane mlečne žlezde su tople, bolne, a kasnije, ako se ne reaguje odlaskom kod veterinara, životinja može pokazivati opšte simptome oboljenja uz pojavu povišene telesne temperature, depresije, letargije, smanjenog apetita, kao i nepostojna majčinskog instinkta.

Kod Vaše mace postoji problem sprovođenja mleka ka spoljašnjoj sredini, kako bi ga mladunci nesmetano konzumirali.

Nakupljanjem mleka u mamarnim kompleksima može doći do pojave mastitisa. Davanjem antibiotskih preparata, infekcija se može sprečiti na neko vreme, ali svakako je preporučljivo da što pre macu odvedete kod veterinara.

Pošto je u pitanju problem vezan za usku specijalnost, predlažem Vam da se obratite  veterinarima Veterinarskog fakulteta, Katedre za porodiljstvo, sterilitet i veštačko osemenjivanje.

OZNAKE: