Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mojoj mački je otekla zadnja desna dojka, ili nešto što se nalazi ispod nje. U početku smo mislili da je skotna, ali u poslednjih mesec dana to je naglo poraslo i veličine je oraha. Vodila sam je kod veterinara koji je rekao da joj je otekla mlečna žlezda i dao joj je 3 injekcije. Od tada je prošlo nedelju dana i ništa se nije promenilo. Mačka se sasvim normalno ponaša, s tim što se u poslednje vreme mnogo umiljava i mazi. I kada joj dodirnem dojku, legne na leđa i ne pomera se, kao da joj odgovara to. Ako možete da mi kažete vaše stručno mišljenje jer ne znam stvarno šta da radim s njom?
Hvala unapred, Vesna

O: Pojava mase u obiku oraha na mlečnoj žlezdi mačaka može značiti prisustvo neoplastične tvorevine koje vode poreklo od ćelija organizma. Ovakve tvorevine se nazivaju tumori.

Najčešće se javljaju kod starijih mačaka, mada mogu oboleti sve starosne kategorije. Tumori mlečne žlezde zauzimaju treće mesto po učestalosti u mačaka. Češće se javljaju u mačaka koje nisu sterilisane.
 
Pre svega bih Vas savetovala da uradite detaljniji pregled mačke kako biste definisali opšti zdravstveni status. To podrazumeva da bi trebalo maci uraditi biohemijske analize krvi (iz kojih možete proveriti funkcionalno stanje bubrega, jetre itd), RTG snimcima mogu se detektovati eventualno prisustvo metastatskih promena, takođe se može uraditi i biopsija.

Postoji više pristupa lečenja tumora, a jedan od najopravdanijih se smatra ekstirpacija tumora zajedno sa celim ili više mamarnih komleksa što će proceniti veterinar na osnovu rezultata pregleda.  Prirodu tumora će potvrditi patohistološki nalaz. Uspešnost hiruškog uklanjanja tumora zavisi od stepena infiltracije tumoroznog tkiva, veličine tumora kao i od prisustva ili odsustva metastaza.  Ukoliko se ekstirpacija tumora izvrši što ranije (kada je tumor veličine zrna graška ili još manji), prognoza može biti povoljnija. Princip kod odstranjivanja tumora je da se ono vrši što pre i što radikalnije.

Moguće terapijske metode koje se takođe mogu primenjivati su hemoterapija i zračenje. Prema statističkim podacima uspešnost hemoterapije je polovična dok su statistička istraživanja uspešnosti zračenjem još uvek malo poznata.

Uopšteno se može reći da su najznačajniji faktori za prognozu preživljavanja kao i recidiviranja: veličina tumora, opseg operativnog zahvata i histološka procena. O mogućnosti  korišćenja humanih imuno - stimulatora kod Vaše mace najbolje je da se posavetujete sa Vašim veterinarom.

U asortimanu Pet centra postoji preparat koji se zove Feli Immun tablete. To je dodatak ishrani za jačanje prirodnog imuniteta mačke. Naročito se preporučuje starijim mačkama i mačkama koje su pod fizičkim i psihičkim stresom ili u periodu oporavka kada reakcije imunog sistema nisu snažne kao inače.

Ove tablete sadrže β 1,3 / 1,6 glukane sa pozitivnim delovanjem na bela krvna zrnca. Ovi glukani nalaze se u prirodi u ekstraktima nekih gljiva koje imaju pozitivno dejstvo pri oporavku od tumora, kao i mnogih infekcija i drugih oboljenja. Stimulisanje sopstvenog imuniteta od strane glukana je moguće zahvaljujući činjenici da bela krvna zrnca imaju receptore koji prepoznaju i vežu za sebe glukane, što pokreće materije koje podstiču imunu reakciju celog organizma. Velika količina vitamina C koju sadrži ovaj preparat  je od velikog značaja za održavanje funkcije leukocita i regulaciju delovanja stresa na organizam. Preparat sadrži i pivski kvasac koji pozitivno utiče na imunitet i esencijalne aminokiseline koje pomažu metabolizam belančevina, što ima važnu ulogu u optimalnom delovanju imuniteta.

Doziranje Feli Immun tableta je vrlo jednostavno. Za odraslu mačku tešku otprilike 5 kg potrebno je dati 3 - 4 tablete tokom dana kao poslasticu. Tretman bi trebao da traje bar 4 - 6 nedelja. Feli immun je potpuno prirodan proizvod.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak