Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Udomili smo mače staro oko dve nedelje. Pored bezbroj "pitanja i problemčića" koji smo imali i u hodu rešili, ostalo je jedno i mislimo da je vrlo bitno naći odgovor, zbog zdravlja naše male mace. Posle svakog obroka maci masiramo stomak i brišemo vatom natopljenom  fiz. rastvorom, i maca obilno urinira, ali već par dana nismo primetili da "kaki". Ustvari, nismo sigurni kako to izgleda kod malih maca kao što je naša. Proverili smo anus, i naše mišljenje je da izgleda O.K. Stomačić joj je nadut i malo tvrd. Danas, tokom masaže donjeg dela stomaka maca je pokušla da izbaci "kao zrnce pirinca žute boje", i posle teške "borbe" nije uspeo. Imamo nedoumicu da li je to "tvrda stolica", parazit ili ..?

Nadamo se da ćete pročitati naše pismo i u najkraćem mogućem vremenu odgovoriti.
Unapred zahvalni, Slavica i Igor

O: U prve 3 - 4 nedelje starosti majčino mleko je jedini izvor hrane za mačiće. Ovo mleko je visoko energetsko i takve je hranjive vrednosti da zadovoljava potrebe mačića u tom uzrastu. Ono takođe može obezbediti zaštitu sistema za varenje, kao i razvoj vitalnih funkcija (nervni sistem, srce itd.). S obzirom da u vašem obraćanju niste naveli čime hranite mače, moram vam reći da u uzrastu u kojem je vaše mače jedina adekvatna hrana koja može da zameni majčino mleko - je adaptirano mleko za mačiće, koje je energetski veoma hranjivo i zadovoljava sve potrebe mačeta u ovoj fazi rasta, a takođe omogućava i normalnu funkciju digestivnog trakta, a samim tim i pražnjenje.

Predlažem vam da mače hranite ovim mlekom (ukoliko to već ne činite ), pa će se funkcija digestivnog trakta i pražnjenje veoma brzo normalizovati. U našoj ponudi trenutno imamo Babycat milk (Royal canin), a u okviru originalnog pakovanja, osim mleka u prahu, imate i odgovarajuću flašicu i cuclu za mače.

Mnoge korisne informacije možete naći i ovde.  

Unutrašnji (endoparaziti) - gliste i pantljičare - česta su pojava kod mačaka svih uzrastnih kategorija. U toku svog razvojnog ciklusa unutrašnji paraziti oštećuju sluzokožu organa za varenje, a mogu da napadnu i druge organe i izazvati teže posledice.

Sa tretmanom mačića protiv unutrašnjih parazita potrebno je započeti već u periodu od dve nedelje, nastavlja se u četvrtoj i šestoj nedelji života mačića, a zatim uz svaku vakcinaciju protiv zaraznih bolesti (7., 10. i 13. nedelja života mačića). Tretman je potrebno nastaviti jednom mesečno dok mače ne navrši 6 meseci života i posle toga preventivno dva puta godišnje ili pri svakoj dijagnostikovanoj invaziji.

U veterinarskoj apoteci Pet centra ponuda preparata je u obliku paste (Vitaminthe) i tableta (Tenivet). Oba preparata se mogu prvi put dati mačetu u uzrastu od 6 nedelja.

OZNAKE: