Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mačak star 2,5 godine ima malu krastu na šapi i šepa nekoliko dana. Veterinar mu je dao antibiotik, Enrokil po pola tablete od 50 mg, a juče smo povećali dozu na celu tabletu, jer 4 dana nismo primetili poboljšanje. Međutim, juče je počeo puno da kija tog popodneva i tokom noći. Pre mesec i po dana završio je i desetodnevni tretman Enrokil-om takođe zbog šepanja (mislimo na rane od ugriza), pa me zanima da li je mogao razviti alergiju na antibiotike, pa je to razlog kijanja? Šta mi savetujete? Takođe, da li treba da brinem o svom zdravlju jer mi je kihnuo više puta? Hvala vam. Iva

O: Kijanje vaše mačke verovatno nije uzrokovano alergijom na primijenjeni antibiotik. Pre bih rekao da je kijanje rezultat pada imuniteta izazvanog stresom zbog postojećeg problema sa šapama.


Kod mačaka su glavni uzročnici zaraznih bolesti respiratornog sistema herpesvirus i virus kalici, koji kod zaražene mačke obično ostaje skriven u telu tokom života i reaktivira se u stresnim situacijama i smanjenom imunitetu. Oba virusa uzrokuju slične respiratorne simptome u obliku kihanja i pražnjenja iz nosa, oslabljenog apetita, nevoljkosti, ponekad iscedka iz očiju, gingivitisa sa crvenilom i čirevima, groznice. Virus Calici kod nekih mačaka može dovesti do hromosti i degenerativnih promena u zglobovima. U većini slučajeva, ove bolesti se samo ograničavaju i traju približno 5-7 dana, tako da nema potrebe za dodatnom terapijom. U slučaju ozbiljnijih simptoma, terapija je simptomatska u obliku inhalacije, rehidracije, a o tome najbolje može odlučiti vaš veterinar sa kojim je mačka trenutno na terapiji.


Važno je pružiti svojoj mački mirno i toplo mesto tokom perioda oporavka i primanja terapije, moguće je da primenite vitaminsko-mineralne paste i imunobuster u obliku paste za jačanje imuniteta. Najvažnija prevencija je vakcinacija mačke, jer prirodna infekcija ne stvara imunitet. Vakcinacija prvenstveno smanjuje pojavu simptoma i smanjuje širenje virusa u okolinu kada je mačka već nosilac. Preporučuje se vakcinacija tri nedelje nakon što se svi simptomi bolesti povuku i antibiotska terapija završi.


Ovi patogeni su vrlo specifični i ne predstavljaju izvor opasnosti za ljude.

 

OZNAKE: