Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Postovani, imam mačku staru 9 meseci. Pre dve nedelje imala je sepsu, izvađen je mumificiran plod sterilisana, ambulantno nakon intervencije dobila je longacef. Prepisan joj je panklav 5 dana, redovno data terapija, krenuo oporavak, a onda dva dana nakon prestanka terapije stanje pogoršano. Veterinar ustanovio upalu pluća, kaže da je oslabio imunitet zbog teske intrvencije koju je imala i zadržao je na lečenju tri dana i treći dan je puštena gora nego što je otisla. Skroz dezorjentisana, mutnog pogleda, iscrpljena, vet. rekao da je to od terapije, dao joj kortikoide i da će do sutra biti bolje. Međutim sutradan nije ustajala uopšte, isplazila jezik i samo što je disala mislili smo da će uginuti. Promenili smo vet, dobila je infuziju ali potkozno i antibiotike, vitamine, rekao je da je dehidrirala i da je pogrešna terapija. Do uveče je maca ustala, nešto malo šetala par koraka dalje dezorjentisano, iscrpljeno i dalje mutan pogled i počela je da trza šapama i celim telom i dok hoda i dok lezi. Sutra treba opet da ide na terapiju narednih nekoliko dana. Zanima me vaše mišljenje šta se tu zapravo događa da li ima nade uopšte za nju?

O: Trovanje krvi (Septicaemia, sepsis) je stanje u organizmu koje nastaje kada bakterije i njihovi otrovi probiju obranu organizma i prodru u krv. Iz krvi se, prenose u sva tkiva i organe odakle prenose svoja patogena svojstva. Uzročnici sepse su raznovrsne bakterije, a ako one uzrokuju i gnojne metastaze, govori se o pijemiji.

Klinička slika bolesti zavisi, osim od toka bolesti, i od poremećaja u funkciji oštećenih organa. Akutna sepsa počinje naglo (visoka groznica, učestali puls i disanje).

Životinje su omamljene, ne jedu, a sluznice su im zažarene, nečiste i često prožete tačkastim krvarenjima. Ubrzo se ispoljavaju znakovi šoka i otkazivanja srca, a istovremeno ili nešto kasnije kliničkoj se slici pridružuju i simptomi povezani s oštećenim organima (upala miokarda i endokarda, pluća, bubrega, zglobova, mozga i dr. ). Hronična sepsa obično je remitirajućeg toka s umereno povišenom temperaturom, dok u kliničkoj slici prevladavaju simptomi povezani s organima zahvaćenim patološkim procesom.

Dijagnoza se temelji na opisanoj kliničkoj slici, na dokazu žarišta procesa ili mikroorganizama u krvi (hemokultura, biogram).

Lečenje započinje lociranjem i suzbijanjem primarnog žarišta, a kod akutnih slučajeva, u prvih par dana potrebno je upotrebiti hemoterapeutike širokog spektra; osim antiseptičnog lečenja, sprečavamo zastoj srca i šok i simptomatski lečimo oštećene organe; vitamin C; poboljšati životne uslove i ishranu.

Zaista je teško govoriti zbog čega je došlo do ovakvog naglog poremećaja zdravstvenog stanja kod vašeg ljubimca bez detaljnih analiza, zato bih vas savetovarala da potražite od vašeg novog veterinara da uradi dodatne analize koji će utrvrditi zdravstveno stanje i proveriti da li je životinja u dalje u stanju sepse (s ozbirom na dezorjentisanost mace).

Koje god zdravstveno pogoršanje da se desi (npr. upala pluća), verovatno je posledica nelečene sepse do kraja.

O simptomima upale pluća pisale su kolege:Dijadnostikovana upala pluća /Tok lečenja i preporuka ishraneUpala pluća

OZNAKE: