Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Moj mačak konstantno gleda televiziju. Je li to štetno za njega? Hvala. Ana

O: Poznato je da mnogi ljubimci (psi, mačke, papagaji...) uživaju gledajući TV ili slušajući radio. Iako je to "simpatična" i "donekle bezazlena" navika, ona ponekad može imati i određene negativne efekte.

Uopšteno gledano, i psi i mačke imaju drugačiji vid od ljudi. Osim što percipiraju više slika u sekundi, imaju bolji noćni vid pa bolje vide same pokrete gledanog objekta. Ovde je bitno i napomenuti da i psi i mačke bolje vide na daljinu, odnosno neretko blizu objekta vide lagano zamućeno. Osim vida, u svrhu stvaranja mentalnih pojmova i slike o određenom objektu, posebno se oslanjaju i na druga čula - njuh, sluh, kontakt (mačji "brkovi"),... To je bitno naglasiti u ovom specifičnom slučaju, jer za razliku od ljudi, oni gledajući TV ne gledaju objekte u istoj perspektivi (dubini) pa tako npr. veće životinje u udaljenom delu slike na ekranu često ne povezuju s dotičnom životinjskom vrstom.

Sve navedeno je korišćeno da se danas na internetu, a u nekim zemljama i direktno na TV kanalima mogu pronaći specifični programi namijenjeni upravo za npr. pse i mačke. Tako, poznati su programi gledanja TV-a za štence u svrhu njihove bolje socijalizacije – programi su podeljeni u 3 kategorije (relaksacija, stimulacija i "otkrivanje"). Njihova funkcija je u stimulaciji njihovih čula, a sve radi bolje socijalizacije.

Određena istraživanja generalnog ponašanja mačaka i pasa s ljudima pokazuju da oni relativno brzo nauče da za vreme gledanja TV-a, svi ukućani su opušteni što neretko i njih opušta i stvara ugođaj i "sigurniju" atmosferu.

Međutim, učestalo i dugotrajno gledanje TV-a (kao i kod ljudi) može dovesti i do zamaranja mišića oka s pojavom različitih zdravstvenih problema. Takođe, potrebno je uzeti i u obzir činjenicu da su mačke nagonski lovci pau svojim igrama kao i vrebanju plena, gledajući određene TV programe, mogu zameniti pravi plen sa slikom na ekranu. To na kraju može rezultirati uništenim uređajima kao i štetom na okolinu.

Stoga gledanje TV-a za ljubimce, u pravilu, ne bi trebalo predstavljati kao ni stvoriti neke specijalne probleme. Naravno, ako su oni dozirani i pod stalnim nadzorom svojih "vlasnika".

 

OZNAKE: