Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pozdrav, interesujuju me sledeće stvari vezane za rusku plavu mačku: Da li se linja? I koliko? Kako mogu da je sprečim da skače po stolu itd, da oštri kandže na kauču? Potom, kako se ophodi prema strancima i deci? I, da li može živeti u nekom manjem stanu? Pozdrav i hvala najlepše. Andrijana

O: Ruske plave mačke su tihe, nežne i pomalo povučene, ali su izuzetno privržene porodici i često se za njih kaže da su mačke sa odanošću psa. Osetljive na atmosferu i emocije u kući, sa izraženom potrebom za ljubavlju. Veoma su inteligentne i veoma brzo mogu naučiti da otvaraju vrata, vraćaju loptice i mnoge druge „trikove“.

Ove mačke aristokratskog držanja, oprezne su i suzdržane prema strancima. Obazrive su i promišljate, ali i veoma radoznale i vesele. Poznate su i po svojoj razigranosti, kao i druželjubivosti prema drugim životinjama. Vole miran život i ne prijaju im promene. Zbog njihove blage naravi mogu ostati same u stanu i po nekoliko sati.


Krzno se lako i jednostavno održava i ne zahteva svakodnevno četkanje i često kupanje. Ruska plava mačka je autohtona vrsta, te u zdravstvenom pogledu nema rasno genetska opterećenja. Ukoliko živi u zdravoj sredini uz pravilnu ishranu , zdrava je i otporna na bolesti i može živeti i do 18 godina.

U ponudi Pet Centra postoji čitav niz proizvoda koji služe za odvikavanje mačaka od grebanja raznih površina koje nisu namenjene za grebanje i u tu svrhu se koriste različite grebalice. Detalje možete pronaći na našem sajtu i odlučiti u skladu sa uslovima koja bi grebalica bila najbolja za Vašu macu.


Kada je u pitanju životni prostor, tačnije veličina životnog prostora, ni u manjem stanu ne bi trebalo da bude problema. Trebalo bi obezbediti neku igračku ili zanimaciju za mačke poput gore navedenih grebalica ili različitih tunela za provlačenje. I takvih proizvoda možete pronaći u našem asortimanu na sajtu, i odlučiti se za najbolji od njih po Vašim kriterijumima, i kriterijumima Vašeg ljubimca.

Na ovu temu je takođe pisala koleginica Ana Jovanovic, dr.met.vet na sledećem linku, pa se tu možete još detaljnije informisati: Ruska plava mačka.

OZNAKE: