Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja mačka ima 7 meseci. Bila je mnogu živa i vesela, razigrana mačka. Želeli smo da je kastriramo, ali sada se nešto promenilo kod nje. Postala je mnogo mirna, samo spava, malo jede, nije voljna nizašta i njena mokraća mnogo smrdi. Pre toga nije bilo tako. Šta bi moglo biti? Problem je što u našem gradu nema veterinara. Molim za odgovor, hvala puno. Pozz, Sara

O: Posledica kastracije je često promena u ponašanju ljubimca. Do promena u ponašanju dolazi kao posledica smanjivanja nivoa polnih hormona. Kao posledica ljubimci postanu mirniji, umiljatiji i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (bolesti zajedničke ljudima i životinjama) ili eventualnog stradanja na putevima. Takođe, manja je verovatnoća različitih povreda koje se često pojavljuju kao posledica agresivnog i teritorijalnog ponašanja mužjaka, njihovih međusobnih borbi oko ženki,...

Stoga, moguće je da je razlog ponašanja Vašeg ljubimca u vezi sa periodom oporavka od operativna zahvata. Po pravilu, desetak dana nakon operativnog zahvata raspoloženje ljubimca se "popravlja". Tokom ovog perioda, budite u kontaktu s Vašim veterinarom i obavestite ga o svim eventualnim problemima kao i poremećajima koje možete primetiti, a sve kako bi mogao da proceni ozbiljnost situacije. Na takav način moguće je brže i sigurnije "prebroditi" period oporavka i osigurati optimalan kvalitet života ljubimca.

Kastracija za posledicu ima sklonost nakupljanja prekomerne telesne težine. Mačka će biti mirnija, i uz to će imati veći apetit. Dnevni unos hrane se poveća za 26%, a energetske potrebe su manje za 30%. Kao posledica gojenja može se javiti diabetes mellitus, a to je bolest gde je poremećen metabolizam glukoze, a mogu se javiti problemi s jetrom, bolesti srca i krvnog i nervnog sistema, kao i bolesti zglobova. Osim toga kastrirani mačori, kao i sterilisane mačke, su skloni nastanku mokraćnih kamenaca jer ređe piju vodu i manje mokre, pa se mokraća koncentrira u mokraćnom mehuru i stvaraju se slovi za nastanak mokraćnog kamenca. Predpostavljam da je ovo uzrok neprijatnog mirisa kod mačke, ali najbolje je to proveriti kod veterinara, kako biste isključili eventulna teža oboljenja čiji su simptomi neprijatan miris mokraće.


Zbog svega gore navedenog bitno je paziti na ishranu nakon kastracije. Royal Canin je proizveo specijalnu hranu za kastrirane mačore i sterilizirane mačke koja osigurava održavanje optimalne telesne težine i uslove u mokraćnom traktu koji sprečavaju stvaranje mokraćnih kamenaca.


Savetujem Vas da hranite mačkom ovim hrana, jer će pomoći u rešavanju problema gojenja i neprijatnog mirisa, a ukoliko i nakon ovoga ne primetite poboljšanje najbolje je da macu odvedete kod veterinara.

O intezivnom mirisu urina već smo pisali u okviru naše veb stranice u okviru odgovora Intezivniji miris urina kod mačka/Zapaljenje mokraćne bešike.

OZNAKE: