Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Mačka mi je danas uginula tek tako odjednom! Našao sam je ispred prozora pošto živim u kući, ležala na betonu, ispustila je malo više krvi. Normalno je jeo i pio vode, voleo je da spava na mestima gde ga niko ne dira, tj. na ormanu jer sam ga ja jednom stavio da ga niko ne bi dirao, mazio se samo kad on to hoće i nekad se dešavalo da diše na usta. Kašljao je periodično, nekad malo više pa se smiri jedno mesec pa onda opet. Ali sada u zadnjih dve nedelje nije ni jednom, pa jel može biti da je uginuo od neke bolesti ili ga je neko otrovao iz komšiluka? Krv mu je išla i iz nosa kad sam ga stavljao u kutiju? Miloš
O: Hvala Vam na ukazanom poverenju, a ujedno iskazujem veliko žaljenje za gubitkom Vašeg ljubimca.

Nažalost, trovanja nisu retka pojava kod kućnih ljubimaca, a pogotovo kod mačaka koje pretežno borave napolju, a mogu ih prouzrokovati različite prirodne ili sintetičke hemijske materije kao što su insekticidi, herbicidi, različiti lekovi, rodenticidi, otrovne biljke, itd. Otrovne materije ulaskom u organizam u maloj količini mogu izazvati oštećenja koja mogu poremetiti zdravlje životinje i izazvati bolest pa čak i uginuće.

Kod mačaka najčešće dolazi do trovanja sa rodenticidima, otrovima koji se koriste za suzbijanje glodara, a sadrže kumarinske derivate i deluju antikoagulacijski. Međutim, osim kumarinskih derivata, sintetski insekticidi poput hloriranog ugljovodonika, organofosfornih jedinjenja, karbamata, piretrina i sintetskih piretroida, itd., mogu biti uzrok trovanja. Ovi insekticidi primenjuju se u zaštiti bilja, dezinsekciji stočnih sredina, javnoj higijeni...

Većina ovih otrova su kontaktni, a znakovi trovanja variraju u zavisnosti od vrste jedinjenja, doze, vrste i strarosti životinje i od načina ulaska u organizam. Najčešće se javljaju krvarenje, mučnina, povraćanje, pojačana peristaltika, proliv, slinjenje, otežano disanje, plućni edem, cijanoza, bledilo kože, mioza, nekontrolisano mokrenje, trzanje i grčevi mišića, ataksije, tremor, gubitak refleksa, slabost, nesiguran hod. Trzanje i grčevi mišića, posebno kod mačaka traju do uginuća.

Lečenje se provodi rehidracijom i uspostavljanjem acido-bazne ravnoteže (intravenozne ili potkožne infuzije), davanjem preparata za zaustavljanje krvarenja i podsticanje grušanja krvi, sredstvima protiv povraćanja i administracijom lekova, nakon ustanovljavanja primarnog uzroka. Lečenje se mora provesti brzo, a u zavisnosti od težine kliničke slike donosi se odluka o tome da li će se prvo sprečiti dalja resorpcija otrova ili će se prvo primeniti protivotrov.

OZNAKE: